J. Joksimović: Srbija u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane

13. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Srbija u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane

Dve trećine propisa Evropske unije (EU) odnosi se na poljoprivredu, bezbednost hrane i zaštitu javnog zdravlja, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da Srbija intenzivno radi na poglavljima koji se tiču tih zahtevnih oblasti.

U pitanju su Poglavlje 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i javnom zdravlju, kao i Poglavlje 11 koje se tiče zajedničke poljoprivredne politike i agrarnog razvoja.
„Neka od tih poglavlja imaju kriterijume za otvaranje, vrlo su kompleksna i zahtevaju mnogo zajedničkog i intersektorskog rada svih članova Vlade i svih onih koji su lancu proizvodnje i distribucije hrane“, rekla je Joksimović danas nakon obilaska Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Beogradu.

Ministar je ocenila da je u pitanju vrlo složen proces koji zahteva ne samo izmenu regulative već i uvođenje konkretnih sistema i institucija kao što je, kako kaže, Direkcija za referentne nacionalne laboratorije.

Njenim otvaranjem Srbija se, ističe Joksimović, usklađuje sa najvišim propisima i standardima EU.
„Pred nama je dug posao, ali ovo je važan korak koji će znatno unaprediti kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i zaštitu zdravlja naših građana i istovremeno doprineti promociji i plasmanu poljoprivednih proizvoda na inostrana tržišta.

Joksimović je podsetila da je EU 2000. godine donela tzv. beli papir o bezbednosti hrane koji propisuje visoke standarde u ovoj oblasti i podrazumeva novi koncept kontrole „od njive do trpeze“.
„To znači da su uvezani svi u lancu bezbednosti hrane, od proizvođača do državnih organa i inspekcijskih službi“, pojasnila je ministar.
 

Izvor: Tanjug