J. Joksimović: Brisel, za sada, ne piše novi izveštaj o Poglavlju 31

24. decembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Brisel, za sada, ne piše novi izveštaj o Poglavlju 31

Brisel nije doneo odluku da se izradi novi Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je, na pitanje Tanjuga da li je Litvanija predložila izradu novog Izveštaja o skrinigu, rekla da nije pompezna vest da bi nacrt Izveštaja o skriningu za Poglavlje 31 trebalo ažurirati, iz, kako kaže, jednostavnog razloga, budući da se podaci u njemu odnose na period do kraja 2014. godine.
„Donošenje potpuno novog izveštaja zahtevalo bi kompleksnu proceduru i novi pravni osnov, budući da je skrining svih poglavlja, a lično sam prisustvovala eksplanatornom skriningu jula 2014. godine, u pregovaračkom procesu okončan u martu 2015. godine“, rekla je Joksimović.

Navodeći da je sve to stvar forme, Joksimović kaže da je suština da Srbija u pristupu pitanjima bezbednosti vodi računa o svojoj bezbednosti, a svojim ponašanjem i aktivnostima doprinosi bezbednosti regiona i same EU. 

Dodaje da je Srbija, kao jedna od najvećih država u jugoistočnoj Evropi, pružila značajan doprinos borbi protiv terorizma, upravljanju izazovima migrantske krize, te evropskoj bezbednosti izvan evropskog kontinenta zajedničkim učešćem u  misijama i operacijama EU. 
„Takođe, potpuno je jasno iz Pregovaračkog okvira EU sa Srbijom da je potpuno usaglašavanje naše sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU neophodno postići do trenutka punopravnog članstva”, zaključila je Joksimović.

Nekoliko država članica EU ne dozvoljava Srbiji da dobije izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, na koji se čeka više od četiri godine, a postoje informacije da je Litvanija, najviše zbog odnosa Srbije sa Rusijom, predložila izradu novog.

Izvor: Tanjug