J. Joksimović: Održivi razvoj i koheziona politika – za napredak države i društva

19. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Održivi razvoj i koheziona politika – za napredak države i društva


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da su ciljevi održivog razvoja Agende UN 2030 konkretni, te da su evropske integracije način na koji se ubrzava sprovođenje tih ciljeva, kao i da je potrebno truditi se da se dostigne glavni cilj, a to je približiti se idealu ukidanja siromaštva. 

Joksimović je na konferenciji „Lideri transformacije društva” kazala da Vlada Srbije ostaje posvećena sprovođenju ciljeva održivog razvoja i kroz evrointegracije i najavila da se za sledeću godinu u septembru priprema dobrovoljni nacionalni izveštaj, koji će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti u Generalnoj skupštini UN-a.
„Razvoj i rast nisu nužno održivi ako ne postavimo stvari na temelje političkog, ekonomskog i nivoa održivosti životne sredine. Samo jedan dan neka zamisle građani da nema pijaće vode, što je jedan od ciljeva - da pijaća voda bude dostupna za sve, koliko bi nervoze samo nekoliko sati nedostatka vode ili struje izazvalo i koliko to preinačuje svet na koji smo se navikli i život na kakav smo navikli”, kaže Joksimović. 

Navela je da je izuzetno važno to što je jedna snažna medijska kuća - Adria Media Group, pokrenula ovako važnu temu, jer to nije utopija, koliko god tako zvučalo, ukoliko se prihvati odgovornost da kao Vlada i kao pojedinci i građani uradimo nešto na održivom razvoju.

Kako je istakla, sa preobražajem našeg društva globalno, do 2030, kroz 17 ciljeva održivog razvoj, nešto je sa čime niko ko je razuman ne može a da se ne saglasi.
„To su ciljevi koji znače mogućnost da budemo generacija, poslednja generacija, koja će moći da spase svet kroz održivi razvoj i održivu potrošnju i proizvodnju, kroz održivu socijalnu komponentu, ali istovremeno i kroz održivu zaštitu životne sredine, jer resursi nisu beskonačni, kao ni ljudsko vreme“, rekla je ministar.

Kaže da su evropske integracije tesno skopčane sa ciljevima održivog razvoja zato što su ti ciljevi postali i deo političke strukture EU 2016. godine, te da se kroz proces pregovora, 35 poglavlja, zapravo ostvaruje 17 ciljeva održivog razvoja i 169 specifičnih zadataka koji su sadržani u okviru ovih ciljeva.
„Svi mi koji smo odgovorni za kreiranje odgovorne i održive Srbije u odgovornoj i održivoj EU, moramo da budemo svesni zadatka koji je pred nama”, ističe Joksimović i dodaje da su se do sada sve najbolje prakse pokazale da su privremene i privremeno su delovale održivo. 

Kako je navela, još uvek postoji nerazumevanje da nije svaki rast usmeren ka održivom razvoju.
„Postoji razvoj koji onemogućava budućim generacijama da se razvijaju, postoji rast koji nije održiv i zato je održivost tema za sve nas, pre svega Vladu, da kreiramo razvoj koji neće ostaviti potonjim generacijama nemogućnost da se razvijaju, već da im ostavimo, ako je moguće, bolje uslove za razvoj”, kaže ministar.

Ističe da je to suština održivog razvoja i navodi da koheziona politika EU ima za cilj da države članice EU smanje sopstvene nejednakosti u regionalnom razvoju, ali ne nauštrb drugih.
„To je suština održivosti, da ako razvijate jedno, to ne znači da zapostavljate dodatni razvoj onih koji su već pokazali stepen razvijenosti i zato je koheziona politika najbolja, ali istovremeno i najteža politika EU”, kaže Joksimović i dodaje da je koheziona politika, politika solidarnosti, smanjivanja nejednakosti evropskih regija.

Navodi da je politika održivog razvoja vezana za EU stub kredibilnog proširenja EU, jer poenta održivog razvoja je inkluzija svih potencijala i svih koji mogu da doprinesu i koji su na kraju učesnici održivog razvoja i rasta.
„Politika kredibilnog proširenja, između ostalog i na Zapadni Balkan, sigurno je oslonjena delom i na politiku i Agendu UN da niko ne ostane na začelju, odnosno van kolone. Mislim da odgovorna politika proširenja, podržana ciljevima održivog razvoja UN 2030, ima za cilj da građane našeg regiona, naše zemlje, nijednog trenutka ne ostavi van kolone, a ni na začelju”, kaže Joksimović.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

J. Joksimović je na konferenciji „Lideri transformacije društva”

J. Joksimović je na konferenciji „Lideri transformacije društva”

 

J. Joksimović je na konferenciji „Lideri transformacije društva”

J. Joksimović je na konferenciji „Lideri transformacije društva”