J. Joksimović: Politika štapa i šargarepe nije održiva

19. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Politika štapa i šargarepe nije održiva


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da, nakon što zemlje članice EU izmere šta je postignuto u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i Poglavlje 35, koje se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Srbija do kraja godine otvori tri poglavlja u pregovaračkim procesima.

Joksimović je odgovarajući na pitanje kako gleda na navode iz Brisela da će otvaranje poglavlja biti uslovljeno dijalogom Beograda i Prištine, kazala da se u okviru poglavlja 35 procenjuje napredak u implementaciji Briselskog sporazuma i da bi države članice trebalo da uzmu u obzir i to kada donose odluku o otvaranju poglavlja. „Mislim da je nesumnjivo i jasno da poglavlje 35 može samo da izmeri da Priština nije ispunila ništa od svojih obaveza, i ne samo to, već da je svojim daljnim jednostranim potezima i dalje, onako lošu situaciju i atmosferu, dodatno podrila, čak su povukli i poteze koji podrivaju i regionalnu ekonomsku saradnju”, kazala je Joksimović.

Ističe da ne vidi nijedan ozbiljan argument kojim bi takav stav Brisela mogao da se brani i dodala da, i u tom smislu, očekuje da Srbija otvori najmanje tri poglavlja za koja je realno spremna.
„Politika štapa i šargarepe u ovoj fazi pristupnih pregovora sa EU nije održiva zato što su se okolnosti promenile. Srbija je pokazala da je pouzdan partner EU i zaista ta vrsta politike nije održiva, niti je potrebna i ne šalje dobru poruku građanima Srbije”, ističe ministar.

Dodaje da Srbija želi i da će nastaviti da sprovodi reformski proces i da ispunjava sopstvena obećanja koja su data građanima, a koja se poklapaju sa onim što su joj i obaveze u evrointegracijama.
„To je naš interes, nekada brže, nekada sporije sprovodimo reforme, ali napredak je nesumnjiv i ja očekujem otvaranje poglavlja. Smatram da je u odnosu na naše postignute reforme u poglavljima 23 i 24, koja se uzimaju kao reper za odluku država članica da li treba ići u otvaranje novih poglavlja, realno očekivati otvaranje najmanje tri poglavlja, a imamo pripremljenih sedam poglavlja“, kazala je Joksimović.

Izvor: Tanjug