J. Joksimović: Bilateralnim blokadama podriva se poverenje u iskrenost politike proširenja

30. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Bilateralnim blokadama podriva se poverenje u iskrenost politike proširenja

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović u intervjuu za Espreso govori o otvaranju novih poglavlja, blokadama Hrvatske, promeni Ustava i dešavanjima u SNS-u.

Dokle se stiglo u pregovorima o članstvu Srbije u EU i kada možemo očekivati otvaranje novih poglavlja?

- Sam proces pridruživanja je dugotrajan proces i naši građani to dobro znaju. Mi ne želimo da podižemo preteranja očekivanja naših građana da se ne bi previše razočarali, ali ni da budemo previše mračni, zato što ipak moramo da konstatujemo da napretka ima. Otvaranje poglavlja prati reformski proces u državi i meren je od strane država članica EU.

- Ne mogu da kažem da sam nezadovoljna, mi smo do sada otvorili 14 poglavlja od ukupno 35, dva smo privremeno zatvorili. Poslednja konferencija bila je krajem juna ove godine i ja sada verujem da ćemo ići u otvaranje novih i to do kraja Austrijskog predsedavanja. Da objasnimo građanima, što je važno da shvate. Kalendarska godina je podeljena na dva predsedavanja, svakih šest meseci druga država predsedava EU. U prvoj polovini to je bila Bugarska, sada je to Austrija, a njeno predsedavanje se završava krajem godine. Ja očekujem da ćemo otvoriti nekoliko novih poglavlja. Čuli ste i izjavu premijera Austrije Sebastijana Kurca koji je najavio da će najmanje tri poglavlja biti otvorena, a to su Poglavlje 9 - finansijske usluge, Poglavlje 17 - odnosi se na ekonomsku i monetarnu uniju i Poglavlje 18 - tiče se statistike.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

- To su poglavlja za koje smo odavno već spremni, ali mi smo u međuvremenu poslali još dva poglavlja - Poglavlje 2 - slobodno kretanje radnika i Poglavlje 4 - slobodno kretanje kapitala. Tako da mogu sada da vam kažem da smo pripremili pet pregovaračkih pozicija, ali to nije sve radimo i na još nekim i s pravom očekujem da ćemo najmanje tri poglavlja otvoriti do Nove godine. To će onda značiti da Srbija ima solidan tempo kada je reč o pregovaranju.

 

 

- Znate, idu izbori za evropske institucije i svi pogledi su uprti ka tome. Manje se bave proširenjem i zemljama kandidatima, što nama u ovom momentu ne ide na ruku, ali to je faza koja će svakako proći, bitno je da mi zadržimo tu dinamiku otvaranja poglavlja ali i u reformama. Moram da istaknem, da verujem da ćemo mi to postići uprkos svemu, jer evo Austrija je zadržala fokus na proširenju, Rumunija, kao zemlja koja sledeća predsedava takođe je istakla da će zadržati teme proširenja na dnevnom redu. Zemlje članice EU odluku koliko će biti otvoreno poglavlja donose i u skladu sa napretkom vladavine prava u zemlji kandidata. Dakle to su poglavlja 23 i 24 koja se tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, pitanja manjina… Srbija je na tim poljima nedavno ostvarila značajan napredak i mislim da će to zemlje članice vrednovati. Znate da je bila velika inkluzivna i javna debata oko nacrta Ustavnih amandmana čime će se omogućiti nezavisnije i efikasnije pravosuđe u Srbiji što je zaista veoma važan proces u reformama svake države. Dobili smo mišljenje Venecijanske komisije koja je najpozvanija da kaže da li je sve to što radimo u skladu sa najboljim evropskim praksama i principima nezavisnog pravosuđa. Mislim da smo uradili dobar posao, takođe smo prošle nedelje na Vladi doneli Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji je jako važan za Poglavlje 23. Takođe usvojili smo i Zakon o zaštiti ličnih podataka, a u finalnoj fazi je i Zakon o sprečavanju korupcije koji je izuzetno važan i koji bi uskoro trebao da bude usvojen. Zbog svega navedenog očekujem da ćemo uspeti da otvorimo jedan veći set poglavlja. Ne znam da li ćemo imati dve međuvladine konferencije, jednu u oktobru, a drugu u decembru ili samo jednu u decembru, to ne zavisi od Srbije, već od dogovora svih država članica. Mi, naravno radimo sve što je do nas, lobiramo I predstavljamo napredak Srbije, ali opet ponavljam nije sve samo do nas. Međutim, ja sam optimista. Znate, kada imate rezultat i kada radite onda će i napredak doći. 

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Koliko su pregovori u Briselu usporili, ako uopšte jesu proces pregovaranja sa EU?

- Tema proširenja nije više toliko popularna u EU kao što je bila pre 10 i više godina. Tema proširenja je tada bila veoma aktuelna. Evropa se nije suočavala sa nekim od izazova s kojima se sada suočava, tu pre svega mislim na migrantsku krizu, na Bregzit i mnoge druge teme. Sada je nekako proširenje postala tema koja je poželjna, ali nije u fokusu. Nekako bi svi radije da se bave nekim drugim temama, naročito sada kada su izbori u pitanju. Odnosi na Zapadnom Balkanu se, s druge strane stalno, ne zaslugom Srbije komplikuju i to šalje sliku nestabilnosti i onda se među građanima EU postavlja pitanje da li nam trebaju nove članice ako nam donose novu nestabilnost. Ja s druge strane mislim da ovaj region, a posebno Srbija nije izvor nestabilnosti, već smo naprotiv pokazali u prethodnim godinama da smo faktor stabilnosti, poseban faktor i zamajac tome dao je predsednik Vučić, ali i ova vlada koja je potpuno posvećena dijalogu dogovoru i kompromisu, ali nisam sigurna da su i svi ostali isto posvećeni. Znate, mi radimo ono što je najbolje za naše građane i radimo ono što omogućava stabilan pre svega ekonomski prosperitet za naše ljude. Ja verujem da će taj mukotrpan proces koji se vidi rezultirati time da je Srbija prepoznata kao najozbiljniji kandidat za članstvo u EU i kao država koja je pokazala najviše odgovornosti.

- Da li će članstvo biti 2025. ili dve godine pre ili kasnije ja zaista ne mislim da je to suštinski važno. Važno je da postoji realna šansa koju ne vidim razlog zašto Srbija ne bi iskoristila. Iskoristili su je mnogi drugi koji u tom trenutku nisam sigurna da su je realno zaslužili, pa zašto ne bi I mi. Ja samo kažem da nemamo razloga da budemo ni frustrirani ni nezadovoljni, bitno je da zadržimo fokus i da idemo napred.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dogovor sa Prištinom moguć samo ako se Srbiji nakon toga garantuje ubrzan ulazak u EU, slažete li se s tim?

- Predsednik je rekao da bi u tom sveobuhvatnom sporazumu trebalo da budu i neke garancije od strane EU u pogledu članstva Srbije. Znate kako, taj stav ja razumem jer je proizašao iz dosadašnjeg iskustva u odnosu na to kako je EU garantovala sprovođenje Briselskog sporazuma. Ja nisam zadovoljna tim sprovođenjem jer je taj sporazum garantovan od strane EU. Podsetiću da je gospođa Mogerini govorila o 4. avgustu kao nekakvom roku za formiranje ZSO i to se nije desilo. I više se o tome ne priča. Imajući takvo iskustvo predsednik Vučić je iskazao potrebu za nekim čvršćim garancijama. Ja imam, čak i neku vrstu kontra predloga: „Može Srbija da garantuje da će nakon tri meseca po stupanju u članstvo u EU da realizuje postignuti dogovor“. Zašto to ne bi bila tema? Mi kao odgovorna i kredibilna vlada možemo da garantujemo tako nešto. Ja sam uvek za kreativna rešenja. Mi smo jedna ozbiljna evropska država.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Hrvatska najavljuje nove blokade Srbije na njenom putu ka EU, očekujete li da će do toga zaista i doći?

- Ja nisam fokusirana na Hrvatsku i na njihov odnos. Ima tu još država koje ne žele ne samo put Srbije ka EU, već i nekih drugih zemalja. Hrvatska jeste pokazivala naklonost unošenja bilateralnih rampi i blokada, ali budimo iskreni ako bismo mi samo vodili računa o onima koji bi da nas blokiraju, onda ne bismo vodili politiku u interesu naših građana. Mi upravo to radimo, vodimo politiku isključivo u interesu građana Srbije, a prepreke će se pojavljivati, sad da li će to biti od strane Hrvatske ili neke druge države, videćemo. Ja samo ne mislim da je to dobra praksa, jer podriva poverenje prema politici proširenja.

Ako izuzmemo pitanje Kosova, šta je to na čemu će Srbija imati još dosta da radi na putu ka članstvu u EU?

- Reforme koje se sprovode kroz svih ovih 35 poglavlja, to nisu apstraktne stvari, već je to knjiga reformi, a svako poglavlje se odnosi na određenu oblast. Svako od poglavlja, poljoprivreda, životna sredina, ekonomija, to su sve stvari na kojima radimo. Najveći izazov je u pogledu zaštite životne sredine, to je kompleksno poglavlje. Mnogi o tom poglavlju pričaju da najviše košta, međutim ja to nikada ne gledam kao trošak, jer ulaganje u životnu sredinu je ulaganje u zdravlje i bolji život svakog pojedinca, prema tome to je investicija u podizanje kvaliteta života. Poljoprivreda takođe iziskuje dodatna usaglašavanja, međutim ove godine će po prvi put našim poljoprivrednicima biti odobrena bespovratna sredstva iz IPARD fondova, čime se otvaraju mnoge mogućnosti za razvoj te grane privrede. Sve su to neke stvari koje su izazovi, ali i šansa koju moramo da iskoristimo.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

 Da li je promena Ustava jedan od uslova za ulazak Srbije u EU?

- Promena Ustava jeste uslov u dvojakom smislu. Prvo, u pogledu pomenute reforme pravosuđa, jer sve te institucionalne i ustavne reforme moraju biti potvrđene na referendum. To je jedan deo. Drugi deo se tiče promene Ustava pred samo članstvo u EU, kada država koja stupa u Uniju mora da svoj ustavnopravni okvir da usaglasi sa evropskim.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Kako ocenjujete dosadašnji rad Vlade, ocenom od 1 do 5?

- Ja sam evo u trećem mandatu ministar, ali sve su to vlade kontinuiteta, počevši od 2014. godine i ekspozea Aleksandra Vučića - tada premijera. Radimo na tom trasiranom putu reformi. Ja zato mislim da svako od kolega u svojim resorima rade puno, a čak smo i kroz poglavlja negde izmerili svoj učinak. Ja ne mogu da dajem neku ocenu, ali mogu da kažem da bi to bilo ovako: „Stabilno, dobro, ali može i brže”.

Četvorka znači?

- Dobro, ako vi tako kažete neka bude.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Konstantno radite na sebi, upisali ste i doktorske studije na FPN-u, dokle ste s tim dogurali?

- Ja sam karijeru počela na FPN kao demonstrator i asistent, prvo na predmetima ekonomija tranzicije, diplomatija i diplomatska istorija. Zbog prirode posla nisam stigla ranije da upišem doktorske studije iako je to bio neki logičan sled. Ipak, na kraju sam se opredelila da i pored nekih drugih, brojnih mogućnosti da na svom matičnom fakultetu završim doktorske studije, jer najbolje je dokazati se u svojoj kući. Idem, trudim se da to završim, upisujem sada drugu godinu. Mislim da je važno da čovek uvek radi na sebi, da se trudi i uči.

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

S kim se najbolje slažete u Vladi?

- Šta znači slagati se? Nekada se dobro slažete i sa ljudima sa kojima i niste istomišljenik. Znate kako, ministar za evropske integracije je zapravo koordinator čitavog procesa i moja je uloga da sa svim kolegama redovno razmenjujem rezultate i to i radim. Održavam kontakte sa svima i to dobro funkcioniše. Što se ovako van posla komunikacije tiče uglavnom sa svojim partijskim kolegama komuniciram, nekako najviše sa Nelom Kuburović i sa Zoranom Mihajlović. To je neki ženski klan, ali moram da priznam da nisam ni ja baš laka za saradnju.

Održana je sednica Predsedništva SNS, na kojoj je predsednik naprednjaka i Srbije Aleksandar Vučić najavio promene. Posle nje su svi funkcioneri povikali: „Vučiću ostani“! Kakav je Vaš stav?

- Aleksandar Vučić je čovek koji je nesumnjivo, zaista nesumnjivo i to nije predmet laskanja ili poltronstva, čovek koji je u teškom trenutku na sebe preuzeo odgovornost i kormilo. On je tako trasirao jedan put politici koja je prihvaćena ne samo od naših građana, što je najvažnije, nego i svuda u svetu. Mislim da tu činjenicu niko ne može da ospori. U tom smislu zaista mislim da je rezultat SNS-a rezultat njegove snage, vizije i energije koju smo mi prihvatili i pratili, neko uspešnije, a neko ne što je normalno.


Izvor: Espreso, autor: Darko Zlojutro
 

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso

 

Intervju za Espreso

Intervju za Espreso