J. Joksimović: EU da preuzme odgovornost kao garant Briselskog sporazuma

29. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: EU da preuzme odgovornost kao garant Briselskog sporazuma

Evropska unija mora najhitnije da preuzme odgovornost kao garant i posrednik sprovođena Briselskog sporazuma, jer sukcesivno otvoreno provocirajuće kršenje sporazuma od strane svih aktera u Prištini, a evo danas glavnog sagovornika u dijalogu, ozbiljno podriva poverenje u spremnost EU da zaštiti sporazum i olakša dijalog, izjavila je za Tanjug ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Ona je povodom upada specijalne kosovske jedinice Rosu u područje hidroelektrane Gazivode na severu Kosova rekla da „bildovanje mišića za unutrašnju upotrebu  Tačija, koji pregovara u ime Prištine, ako ne bude na adekvatan način tretirano od strane EU, ne može da se razume drugačije do kao stavljanje na stranu jedne od strana u pregovorima tj. Prištine, a to nije i ne sme da bude stav EU“.

„Reakcija Srbije i predsednika (Aleksandra Vučića) ponovo je odgovorna i usmerena ka mirnom rešenju, evropskom i demokratskom, kako se Srbija u kontinuitetu ponaša, i to mora da bude vrednovano od strane EU“, istakla je ministar Joksimović.

Izvor: Tanjug