J. Joksimović opoziciji: Vaša politika je doživela krah

27. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović opoziciji: Vaša politika je doživela krah

Umesto da opozicija Evropskoj uniji i Federiki Mogerini postavlja pitanje kako je moguće da još nije uspostavljena Zajednica srpskih opština na KiM, iz Srbije odlaze pisma Mogerinijevoj da sačuva teritorijalni integritet i multietničnost Kosova, ukazala je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministar se u parlamentu uključila u polemiku na pitanje narodnog poslanika Miroslava Aleksića „zašto, kako i koja vlada je doživela krah“ i istakla da je opozicija ta koja je doživela krah, jer, konstatuje, u Srbiji ne postoji jedinstven nacionalni interes po pitanju KiM.

„Kada već postavljate pitanje zašto, kako i koja je politika doživela krah, mislim da bi trebalo da postavite pitanje kako je moguće da usled obećanja 4. avgusta nije uspostavljena ZSO, nego iz Srbije idu pisma da se Mogerini zamoli da se sačuva teritorijalni integritet i multietničnost KiM“, rekla je Joksimović u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika.

Kaže da predlog rešenja za KiM, zbog nepostojanja unutrašnje podrške, nažalost, doživljava krah, jer ne postoji nacionalno jedinstvo za to važno državno pitanje, i navodi da oni koji ne podržavaju Aleksandra Vučića i sadašnju Vladu se, zapravo, saglašavaju sa stavom kosovskih Albanaca.

„Oni neće da govore ni o čemu, ni o razgraničenju, ni o ZSO. To je krah, kada nema nacionalnog jedinstva oko ideja koje mogu da budu sprovodive i ostvarive, nego se zarad političkih poena urušava mogućnost koja se otvorila mukotrpnim i dugotrajnim diplomatskim činjenjem i mudrom politikom ove Vlade i Vučića“, ukazala je Joksimović.

Ona je poručila opoziciji da je njihova politika doživela krah, jer nije spremna da podrži „razumno, racionalno i sprovodivo rešenje“, već se, dodaje, saglašavaju sa onima koji su protiv, samo zato što su protiv Vučića i Vlade.

Ministar konstatuje da Vlada i opozicija mogu da se ne slažu oko unutrašnjih i spoljno-političkih odrednica, ali poručuje opoziciji da, ukoliko nema javnog nacionalnog jedinstva po pitanju KiM, u trenutku kada se pregovara o tom važnom pitanju, to je krah.

Izvor: Tanjug