J. Joksimović: Hanova izjava odraz razumevanja problema

15. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Hanova izjava odraz razumevanja problema

Komesar EU Johanes Han izjavio je da u okviru dijaloga Beograda i Prištine teritorijalna razmena ili korekcija granica nije isključena kao završni deo slagalice. Bilo koje rešenje mora da doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona i da obe strane budu svesne međunarodnih obaveza i zabrinutosti međunarodne zajednice. Verujem da je moguće da se rešenje spora ostvari do sredine 2019. godine - izjavio je u petak Han.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović za Srpski telegraf ocenjuje Hanovu poruku pozitivnom.

Briselski dijalog je okvir kroz koji Beograd i Priština, putem razgovora i pregovora podržanih i olakšanih, a i garantovanih učešćem visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, nastoje da se postignu dogovori u različitim oblastima, kao i da se sprovedu, što bi trebalo da garantuje EU i da dovedu do nekakvog održivog rešenja o normalizaciji odnosa. Jasno je da je održivost Briselskog sporazuma načeta nakon upornog odbijanja i nesposobnosti prištinske strane da ispuni svoje preuzete obaveze oko uspostavljanja ZSO. To je EU, očigledno, neuspešno garantovala da će se ostvariti do 4. avgusta, a tu su i nedavne albanske pretnje nasiljem tokom posete Vučića KiM, koji im je glavni sagovornik u Briselskom dijalogu, pa je otuda pravo pitanje kako ili ko može uopšte da unapred isplanira ishod dijaloga i zašto bi uopšte pregovarali pet godina, ako se zna šta može, a šta ne može - upitala je Joksimovićeva.

Prema rečima ministra, rešenje će proizaći iz pregovora dve strane uz posredništvo EU i svaki dogovor koji je prihvatljiv za dve strane naravno da je legitiman scenario. Niko ovde ne pominje prekrajanje granica silom, naravno da je silom neprihvatljivo. Sve drugo što proizađe kao moguće kompromisno, a od obe strane podržano i sprovodivo rešenje, potpuno je u duhu i sa istorijskim diplomatskim pregovaračkim obrascem i sa postulatima međunarodnog prava. Da li će se do toga uopšte doći, to je drugo pitanje. Otuda komesar Han pokazuje zreo i promišljen stav jer poznaje region, okolnosti i iskreno želi neki dogovor, a nisam sigurna koliko to neki drugi u regionu žele - zaključuje Joksimovićeva.

Izvor: Kurir
Foto: Politika