J. Joksimović: Poglavlja 33 i 13 konkretna i važna poglavlja za Srbiju

25. jun 2018. | Luksemburg

J. Joksimović: Poglavlja 33 i 13 konkretna i važna poglavlja za Srbiju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će Srbija danas u Luksemburgu otvoriti poglavlje 33 koje se tiče finansijskih i budžetskih odredbi i poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

„Smatram da su mali koraci, ali vredni i stalni koraci pravi recept za jednu novu poziciju i nas i same EU u pogledu proširenja. U tom smislu ja nisam nezadovoljna”, kaže Joksimović.

Ministar Joksimović naglašava da postoji kontinuirani napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora, a da su poglavlja 33 i 13 „konkretna i važna poglavlja”.

„Budžetske i finansijske odredbe su način na koji se mi u ovoj fazi pripremamo da članstvom u EU učestvujemo i u zajedničkom evropskom budžetu. Naš doprinos zajedničkom evropskom budžetu će biti, u odnosu na naš BDP, nešto manji, ali će zato povlačenja iz zajedničkog evropskog budžeta biti nešto veća. To je naročito u prvim godinama članstva važno za ukupni razvoj zemlje” objašnjava Joksimović.

Ona dodaje da će kroz poglavlje 33 Srbija pripremati administrativne kapacitete u cilju projektovanja učešća u zajedničkom evropskom budžetu i povlačenja što više dostupnih fondova. Kroz rad na poglavlju 13, Srbija će kad uđe u EU biti spremna  da povlači novac i iz  EU fondova namenjenih obnavljanju ribljeg fonda.

„Sve više ljudi u Srbiji se bavi proizvodnjom ribe i zato je vrlo važno da usvojimo standarde koji se odnose na ovu oblasti i time otvorimo mogućnost za ljude koji se na pravi način bave ribarstvom i ribnjacima da postanu konkurentniji za izvoz na evropsko tržište i tržište regiona”, kaže Joksimović.

Ministar Joksimović naglašava da je otvaranje dva nova poglavlja dobra vest za Srbiju, pogotovo u situaciji kada se stvari komplikuju oko napretka drugih zemlja regiona u procesu proširenja, dok se istovremeno i situacija zaoštrava u EU kada je reč o politici prema migracijama i proširenju.

„Mi ćemo se potruditi da idemo brže da bismo otvarali po 7- 8 poglavlja godišnje. Onda bismo stigli da otvorimo sva poglavlja do 2021- 2022. godine, da uđemo u proces finalnih reformi i zatvaranja poglavlja i da, ako se ubrzamo, stignemo i tu 2025. godinu”, zaključila je Joksimović.

(izvor: Tanjug)