Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Do kraja juna dobre vesti iz Brisela

06. jun 2018. | Brisel

J. Joksimović: Do kraja juna dobre vesti iz Brisela

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija do kraja juna može da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je, posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom, u Briselu, najavila i potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra kao i fonda za poljoprivrednike od 175 miliona evra bespovratne pomoći.
&bdxuo;Ono što je pozitivno jeste da do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti Poglavlje 33 - finansijske i budžetske odredbe i Poglavlje 13 koje se tiče ribarstva&ldxuo;, najavila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.
&bdxuo;Mislim da pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglavlje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se dešavaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja&ldxuo;, kaže Joksimović.

Ministar za evropske integracije je posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom najavila i potpisivanje novih fondova u oblasti pretpristupne pomoći (IPA) i sporazuma u okviru evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD).
&bdxuo;Ono što je vrlo važno jeste to da sam sa komesarom Hanom dogovorila potpisivanje, po prvi put, finansijskog sporazuma IPARD koji se odnosi na fondove za poljoprivrednike. Radi se o 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine&ldxuo;, kaže Joksimović.

Ona je najavila da bi do kraja juna Srbija trebalo da potpiše i deo finansijske pomoći iz pretpristupnih fondova za 2017. godinu u visini od 42 miliona evra od ukupno 138 miliona evra.
&bdxuo;Bili smo dobri u programiranju i nalazili najbolje projekte koji mogu da budu podržani od strane Evropske komisije. Pregovaram sa Komisijom oko toga koji su projekti najzreliji i u kojim oblastima treba da koristimo sredstva. Bili smo dobri u tome i zbog toga ćemo iduće godine biti i nagrađeni sa nešto više novca&ldxuo;, kaže ministar Joksimović.

Ona je najavila da će se u Briselu u četvrtak sastati sa ambasadorima svih zemalja članica kako bi im predstavila napredak i očekivanja Srbije na putu evrointegracija, ali i čula koja su to očekivanja EU.
&bdxuo;Svi treba da budemo pozitivni i da gledamo u pozitivnu budućnost. EU je na kraju ipak ponudila svakome nešto i svaka država je našla svoju korist u EU, a pre svega jedan projekat mira, stabilnosti, a onda ide i ekonomski prosperitet. Zato je važno sve ono što predsednik Vučić i ova vlada godinama promoviše&ldxuo;, poručila je Joksimović.
 

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović