Intenziviranje aktivnosti na izradi Nacionalne strategije za pridruživanje EU

22. oktobar 2004. |

Beograd, 20. oktobar 2004. godine - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević izrazila je očekivanje da će izrada Nacionalne strategije Srbije za pridruživanje Srbije i Crne Gore EU, koja je počela u septembru, biti vrlo brzo završena, kako bi se što pre pristupilo njenoj primeni.

Milivojević je na konferenciji za novinare istakla da se u tom cilju nastavlja saradnja Odbora za evropske integracije i Kancelarije Vlade Republike Srbije za pridruživanje EU i navela da će Odbor davati aktivnu podršku Vladi, ali i inicirati sve potrebne skupštinske aktivnosti koje su vezane za sam proces evropskih integracija.


Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Radmila Milivojević navela je da Nacionalna strategija mora da sadrži tri elementa: trenutnu situaciju u Srbiji u oblastima koje su relevantne za pridruživanje EU, analizu uslova koje treba ispuniti u procesu pridruživanja, kao i način rada i rokove za preduzimanje neophodnih mera i izvršavanje aktivnosti kako bi bili ispunjeni uslovi potrebni za pridruživanje.


Ona je objasnila da je Vlada Srbije krenula intenzivno u izradu akcionog plana, koji faktički predstavlja hodogram aktivnosti Vlade u naredne tri godine. Tokom sledeće nedelje Vlada bi trebalo da usvoji ovaj dokument, nakon čega će Kancelarija inicirati i tematsku sednicu Vlade posvećenu evropskim integracijama i tome gde se trenutno nalazimo na putu približavanja EU, kao i sa kojim problemima i otvorenim pitanjima se suočavamo.


Specijalni savetnik u Kancelariji za pridruživanje EU Mihailo Crnobrnja istakao je da je Nacionalna strategija vezivno tkivo za Srbiju u više različitih nivoa. On je objasnio da osim u političkom, strategija predstavlja vezivno tkivo i u horizontalnom smislu, jer će u ovom dokumentu po prvi put biti objedinjene aktivnosti svih sektora države i društva, koje će biti predstavljene kao jedna kompaktna celina. Crnobrnja je ukazao i na to da u izradi strategije učestvuju stručnjaci koji se bave pojedinim temama na fakultetima i institutima, kao i stručnjaci za oblast državne uprave, uz napomenu da bi tokom novembra trebalo da bude održana javna rasprava o ovom dokumentu koja će omogućiti uključivanje i drugih eksperata u njegovu izradu.