Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Saracin: Važnost nastavka reformi u vladavini prava

22. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović i Saracin: Važnost nastavka reformi u vladavini prava


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa članom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Manuelom Saracinom o porukama Samita u Sofiji, evropskim integracijama Srbije i saradnji sa Nemačkom u nastavku procesa pristupanja, reformama koje se sprovode, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Joksimović i Saracin ocenili su da je prošlonedeljni  Samit u Sofiji, uprkos brojnim izazovima i novim temama koje se pojavljuju i u EU, ipak poslao poruku o evropskoj perspektivi regiona. Složili su se da su povezivanje i saradnja u regionu vrednosti na kojima insistira i Srbija - jer bez njih nema mira, napretka i stabilnosti regiona.

Jadranka Joksimović zahvalila je Nemačkoj - važnom strateškom partneru Srbije, na pomoći i podršci u procesu pristupanja. U poslednjih deceniju i po, ta država je za brojne razvojne i projekte reformi izdvojila 1.6 milijardu evra bespovratnih sredstava.

Srbija je pripremila pet pregovaračkih pozicija: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija. Ministar Joksimović očekuje da ćemo do kraja bugarskog predsedavanja Savetu EU otvoriti neka od njih.

Joksimović i Saracin saglasni su da su reforme u poglavljima 23 i 24, koja obuhvataju oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda od velikog značaja za proces evropskih integracija, ali pre svega za modernizaciju i ukupan napredak države.

Saracin je naglasio da politika proširenja nije u nekim članicama EU popularna tema, ali da će svakako pojedinačni napredak država u procesu evrointegracija biti vrednovan.

Joksimović i Saracin konstatovali su da su odnosi dve države izuzetno dobri i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Izvor: Tanjug
 

 

 

 

Ј. Јоксимовић и М. Сарацин

J. Joksimović i M. Saracin

 

Ј. Јоксимовић и М. Сарацин

J. Joksimović i M. Saracin

 

М. Сарацин

M. Saracin

 

Ј. Јоксимовић

J. Joksimović

 

Ј. Јоксимовић и М. Сарацин

J. Joksimović i M. Saracin