J. Joksimović: Bitno je sedeti za stolom sa donosiocima odluka

16. maj 2018. | Sofija

J. Joksimović: Bitno je sedeti  za stolom sa donosiocima odluka

Ministar za evropske integracije i međunarodni sekretar SNS Jadranka Joksimović istakla je da je veoma bitno što je Srbija imala prilike da danas, na Samitu šefova država i vlada Evropske narodne partije (EPP), čiji su naprednjaci pridruženi član, iznese svoje stavove i viđenja, te prenela da je vladalo veliko interesovanje svih lidera za susretom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Predsednik Vučić je na zatvorenom delu sastanka izneo pozicije Srbije vezano za regionalne odnose, naša očekivanja na evropskom putu, očekivanja za veće razumevanje legitimnih interesa Srbije u dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da je ovo jedan važan dan koji prethodi sutrašnjem Samitu svih zemalja EU, nezavisno od partijske pripadnosti, sa predstavnicima Zapadnog Balkana“, rekla je ona novinarima posle sastanka EPP u Sofiji.

Joksimović, koja je i ministar za evropske integracije, objasnila je da se u Sofiji danas i sutra odvijaju dva važna događaja, od kojih je prvi završen, a to je bio Samit Evropske narodne partije i Zapadnog Balkana, te sutra Samit EU - Zapadni Balkan.
Ukazala je da predsednik Vučić nije u Sofiji samo kao predsednik države, već kao lider SNS.

„Mi smo pridružena članica EPP, to je najviši stepen pridruživanja koju stranka iz jedne države koja nije članica EU može da ima. Mi već više od godinu i po učestvujemo ravnopravno na svim sastancima. Ovo je bila izuzetna prilika da predsednik Vučić sa svim liderima umerenih desnih partija u Evropi razgovara, a među njima su nemačka kancelarka, španski premijer, mađarski premijer, austrijski kancelar, ali i ličnosti iz evropskih institucija kao što su Žan Klod Junker, Johanes Han i Donald Tusk“, navela je Joksimović.

Rekla je da su to ljudi koji u ovom trenutku bitno utiču na strukturiranje, odnosno formulisanje evropske politike po raznim temama, pa i Zapadnog Balkana, proširenja, i Srbije, kao i naše pozicije u Evropi i kao zemlje kandidata.

„Zaista je bilo izuzetno veliko interesovanje svih lidera za susret sa predsednikom Vučićem, nekoliko važnih bilaterala je organizovano, a biće ih još tokom večeri. Biti za stolom sa svima koji donose političke odluke u Evropi je od izuzetnog značaja ne samo za našu stranku, već za našu zemlju. To je dodatna platforma lobiranja i komunikacije koju možemo da koristimo ne samo za plasiranje naših ideja i stavova, već da tražimo razumevanje po važnim pitanjima što smo predsednik Vučić i mi kao delegacija iskoristili“, poručila je ona.

Ukazala je da je srpska delegacija bila izuzetno tretirana na tom skupu i dodala da je Srbija jedina zemlja u regionu gde je na vlasti stranka iz EPP grupacije. „Danas je to činjenica da je SNS ta koja ima najstabilniju međunarodnu poziciju, sa utemeljenim i umreženim kontaktima. Članica smo i Međunarodne demokratske unije, koja okuplja stranke desnog centra iz celog sveta“, zaključila je Joksimović.

(izvor: Tanjug)