Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: EU da se uključi još aktivnije i odgovornije

28. mart 2018. | Beograd

J. Joksimović: EU da se uključi još aktivnije i odgovornije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je Srbija neupitno i iskreno opredeljena za mir i dijalog, ali druga strana nije, pa se otuda EU mora uključiti na još aktivniji i odgovorniji način.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše jučerašnji dolazak Federike Mogerini u Beograd, Joksimovićeva je istakla da EU mora jasno da demonstrira da je sposobna da stvari nazove pravim imenom i u skladu sa tim reaguje.
&bdxuo;Bilo je hitno potrebno da se Federika Mogerini kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je odgovorna i nadležna za olakšavanje i medijaciju dijaloga, uključi, jer je u svim naporima Aleksandra Vučića da se dijalog popunjava građenjem konsenzusa i sesijama u okviru unutrašnjeg dijaloga, od kojih je jedna u Kosovskoj Mitrovici brutalno osujećena ciljanim hapšenjem Marka Đurića kao čoveka koji predstavlja srpski pregovarački tim&ldxuo;, rekla je Joksimovićeva.

Ministar je naglasila da je kapacitet kosovskih snaga za nasilje očigledno neuporedivo veći od njihovog kapaciteta za dijalog, sporazumevanje i konsenzus.
&bdxuo;Kosovo je pokazalo kako im je lako dogovore i dijalog rušiti, ali je problem što je teško posle rušenja ponovo izgraditi&ldxuo;, rekla je Joksimovićeva, navodeći da je mnogo šteta svima, a malo koristi jedino protivnicima dijaloga, sporazumevanja i demokratije.
&bdxuo;Aleksandar Vučić je odgovoran i evropski državnik koji brine o miru i stabilnosti, i očigledno je da to shvataju i u EU, ali nije to dovoljno&ldxuo;, naglasila je ministar za evropske integracije.

Prema njenim rečima, EU mora jasno da demonstrira da je sposobna da stvari nazove pravim imenom i u skladu sa tim reaguje.
&bdxuo;Srbija je neupitno i iskreno opredeljena za mir i dijalog, ali druga strana očigledno nije, i otuda se mora uključiti EU na još aktivniji i odgovorniji način&ldxuo;, rekla je Joksimovićeva.

Izvor: Tanjug