J. Joksimović: EU da se uključi još aktivnije i odgovornije

28. mart 2018. | Beograd

J. Joksimović: EU da se uključi još aktivnije i odgovornije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je Srbija neupitno i iskreno opredeljena za mir i dijalog, ali druga strana nije, pa se otuda EU mora uključiti na još aktivniji i odgovorniji način.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše jučerašnji dolazak Federike Mogerini u Beograd, Joksimovićeva je istakla da EU mora jasno da demonstrira da je sposobna da stvari nazove pravim imenom i u skladu sa tim reaguje.
„Bilo je hitno potrebno da se Federika Mogerini kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je odgovorna i nadležna za olakšavanje i medijaciju dijaloga, uključi, jer je u svim naporima Aleksandra Vučića da se dijalog popunjava građenjem konsenzusa i sesijama u okviru unutrašnjeg dijaloga, od kojih je jedna u Kosovskoj Mitrovici brutalno osujećena ciljanim hapšenjem Marka Đurića kao čoveka koji predstavlja srpski pregovarački tim“, rekla je Joksimovićeva.

Ministar je naglasila da je kapacitet kosovskih snaga za nasilje očigledno neuporedivo veći od njihovog kapaciteta za dijalog, sporazumevanje i konsenzus.
„Kosovo je pokazalo kako im je lako dogovore i dijalog rušiti, ali je problem što je teško posle rušenja ponovo izgraditi“, rekla je Joksimovićeva, navodeći da je mnogo šteta svima, a malo koristi jedino protivnicima dijaloga, sporazumevanja i demokratije.
„Aleksandar Vučić je odgovoran i evropski državnik koji brine o miru i stabilnosti, i očigledno je da to shvataju i u EU, ali nije to dovoljno“, naglasila je ministar za evropske integracije.

Prema njenim rečima, EU mora jasno da demonstrira da je sposobna da stvari nazove pravim imenom i u skladu sa tim reaguje.
„Srbija je neupitno i iskreno opredeljena za mir i dijalog, ali druga strana očigledno nije, i otuda se mora uključiti EU na još aktivniji i odgovorniji način“, rekla je Joksimovićeva.

Izvor: Tanjug