J. Joksimović: Austrija je važan saveznik Srbije na putu EU

02. februar 2018. | Beč

J. Joksimović: Austrija je važan saveznik Srbije na putu EU

 

Austrija, koja će u drugoj polovini godine predsedavati EU predstavlja važnog saveznika i partnera Srbije na putu evropskih integracija, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je bila u delegaciji koju je predvodio predsednik Republike Srbije tokom posete Beču.

„Politika proširenja dobija na fokusu ove godine, a videćemo da li ćemo otvoriti tokom godine sva poglavlja koja budu tehnički spremna. Važno je da postoji politika otvorenih vrata“, rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da Austrija identifikuje Srbiju kao takozvanog „frontranera“, odnosno kao predvodnika u procesu evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i dodala da je jako važno što smo i danas dobili pozitivne poruke od zemlje koja će predsedavati EU.

„Na vreme se pripremamo“, poručila je Joksimović koja je danas razgovarala o svim važnim temama sa tamošnjim novim ministrom za Evropu i drugim visokim zvaničnicima i primetila da je Srbija, koja nije članica EU i samim tim ne učestvuje u donošenju odluka, postala zemlja koju žele da čuju u Evropi i sa kojom žele da se konsultuju.

Joksimović je istakla da predsednik Vučić i Vlada Srbije zajedno rade na diplomatskoj agendi evropskih integracija, modernizaciji zemlje, boljem imidžu, stabilnosti i prosperitetu za građane.

Izvor: Tanjug