J. Joksimović i Mekenti: Irska podržava evropske integracije Srbije

31. januar 2018. | Beograd

J. Joksimović i Mekenti: Irska podržava evropske integracije Srbije

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom za evropske poslove Republike Irske Helen Mekenti. Na sastanku je bilo reči o nastavku saradnje dveju država, posebno u oblasti evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode na putu ka EU, situaciji u regionu, kao i o aktuelnostima po pitanju Bregzita.

Ministar Joksimović je istakla važnost doprinosa Irske politici proširenja EU i posebno se zahvalila na podršci koju nam pruža u pristupanju EU. Naglasila je da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja spoljnopolitički prioritet države, kao i da evropske integracije jesu najbolji mehanizam unutrašnjeg razvoja i reformi.

Joksimović je takođe navela da Srbija očekuje da tokom bugarskog predsedavanja EU u prvoj polovini godine budu otvorena sva poglavlja za koja smo spremni. Na taj način će, kako ističe, biti potvrđeni i na pravi način vrednovani postignuti rezultati u procesu pristupanja.

Ministar Joksimović upoznala je Helen Mekenti sa poslednjim rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja javnog mnjenja od strane Ministarstva za evropske integracije, po kome beležimo rastući trend podrške evropskim integracijama - 52% građana podržava evropski put Srbije, a njih 65% reforme, nezavisno od procesa evrointegracija.

Joksimović očekuje da će Strategija o proširenju EU, čije je objavljivanje najavljeno za 6. februar, potvrditi da napredak regiona u procesu pristupanja EU zavisi pre svega od individualnih rezultata u ispunjavanju kriterijuma EU. Ministar očekuje da će Srbija i Crna Gora, a na tragu Junkerove poruke, biti prepoznate kao predvodnice u evrointegracijama. Srbija je spremna da sa drugima deli iskustva i pomaže na putu evropskih integracija.

Uz ocenu da reforme koje se u Srbiji sprovode u procesu pristupanja daju pozitivan rezultat i preporuku da bi ih trebalo nastaviti, Helen Mekenti je potvrdila da Irska podržava evropsku budućnost Srbije, kao i spremnost Irske da kroz ekspertsku pomoć pomogne Srbiji - pre svega u oblastima informacionih tehnologija, poljoprivrede i turizma. Takođe, govoreći iz ugla Irske, kao države članice EU koja se pokazala kao jedna od najboljih u pogledu privlačenja investicija, pohvalila je zavidan napredak Srbije u tom pogledu, kao i u stvaranju dobrog poslovnog ambijenta.

Sagovornice su istakle važnost ovakvih bilateralnih poseta koje doprinose intenziviranju saradnje i odnosa dveju država, i izrazile očekivanje da će i u narednom periodu doći do sličnih poseta, kako predstavnika država članica EU, tako i zvaničnika EU.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti

Jadranka Joksimović i Helen Mekenti