Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Marujama: Japan važan razvojni partner Srbije

12. januar 2018. | Beograd

J. Joksimović i Marujama: Japan važan razvojni  partner Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Japana Đuničijem Marujamom. Razgovarali su o nastavku saradnje i bilateralnim odnosima dve države - sa akcentom na razvojnu i donatorsku pomoć Japana, procesu evropskih integracija Srbije i drugim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj donatorskoj pomoći Japana Srbiji, posebno važnoj u periodu poplava i migrantske krize. Takođe, Japan je od 2001. godine obezbedio više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultantskih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite. Navedeni podaci potvrđuju da je Japan jedan od najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, istakla je ministar za evropske integracije.

Japan podržava evropski put Srbije, naglasio je Đuniči Marujama. Ukazao je da je Srbija - po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope. Ukazao je na spremnost Japana da podrži reforme u oblastima od posebnog značaja za razvoj Srbije, uključujući oblasti životne sredine i preduzetništva.

Jadranka Joksimović i Đuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije.

U tom smislu, oni su naročito akcentovali značaj Sporazuma o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inostranstvu. Na taj način, eksperti iz Japana pomagaće razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta...  Taj dokument ministar Joksimović i ambasador Japana potpisaće u ponedeljak, tokom posete premijera te države Šinza Abea, Srbiji. 

Izvor: Tanjug

 

 

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

J. Joksimović i Marujama

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

J. Joksimović i Marujama

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

J. Joksimović i Marujama