J.Joksimović i Fabrici o planovima za pristupni proces Srbije tokom 2018. godine

22. decembar 2017. | Beograd

J.Joksimović i Fabrici o planovima za pristupni proces Srbije tokom 2018. godine

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, razgovarali su o rezultatima ostvarenim u 2017. godini u evropskim integracijama Srbije, kao i o prioritetima i planovima pristupnog procesa Srbije u predstojećoj 2018. godini, posebno imajući u vidu činjenicu da će predsedavanja Bugarske, pa zatim i Austrije, koje su stavile temu proširenja na svoj dnevni red, biti prilika da se da zamajac i ubrzanje pristupnog procesa Srbije.

Ministar Joksimović je naglasila da Srbija može biti relativno zadovoljna dinamikom u 2017. godini, u kojoj smo otvorili ukupno šest poglavlja, iako smatramo da je moglo i više. Takođe, naglasila je da Srbija prepoznaje važnost sledeće godine za dinamiku procesa i da ćemo nastojati da ubrzamo reformski proces u brojnim oblastima, što verujemo da će značiti i pozitivan izveštaj o napretku koji se očekuje u aprilu iduće godine. Ministar je izrazila očekivanje da će predstojeća takozvana februarska strategija o proširenju, koju je najavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, dati jasniju perspektivu i vremenske rokove za članstvo i prepoznati Srbiju kao zemlju kandidata koja je izuzetno napredovala u pristupnom procesu. Na taj način, naglasila je Joksimović, kredibilnost procesa evropskih integracija i proširenja će biti sačuvana.

Ambasador Fabrici je naglasio da je iduća godina zaista važna za Srbiju i region, u smislu daljeg procesa napredovanja u evropskim integracijama i podizanja fokusa i pažnje EU i članica ka regionu i temi proširenja. Izrazio je nadu da će se dinamika procesa reformi u Srbiji dodatno ubrzati, što će doprineti ubrzanju pristupnog procesa i otvaranju novih poglavlja.

Joksimović i Fabrici su takođe razgovarali o nastavku korišćenja i dobrog planiranja IPA fondova i pojačanoj aktivnosti Ministarstva u pogledu jačanja kapaciteta za apsorpciju. Ministar Joksimović je naglasila da je posebno naglašena važnost regionalne  razvojne politike Ministarstva za evropske integracije kroz rad dva posebna sektora Ministarstva, koja intenzivno rade na koordinaciji programiranja IPA sredstava, prekogranične saradnje, intenziviranja saradnje i koordinacije sa institucijama i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou.

Ambasador Fabrici je preneo da je u EK prepoznat rad i napredak u pogledu dobrog programiranja i korišćenja IPA fondova, kao i jačanje vidljivosti činjenice da je EU najveći donator u Srbiji, i da se nada da će se u budućnosti ta vidljivost još više podići.

Izvor: Tanjug