J. Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

17. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

Briselskim sporazumom je predviđen Sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, i iako nije definisana sadržina tog budućeg sporazuma, to ne znači obavezu Srbije da prizna nezavisno Kosovo. Zato je i uveden dijalog Beograda i Prištine, iz čijeg ishoda treba da proizađe sadržina sporazuma, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Teško da možemo da govorimo o ubrzanju tog dijaloga pošto nema nikakvih aktivnosti u sprovođenju obaveza Prištine o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, rekla je Joksimović za RTS i naglasila da to i jeste vitalni deo Sporazuma sa stanovišta srpske strane i srpskih interesa.


Upitana da objasni šta znači jučerašnja izjava predsednika Aleksandra Vučića, data nakon posete Briselu gde je razgovarao za zvaničnicima EU i NATO-a, da Srbija „neće moći bez drastičnih promena u svom, ali i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postane član EU“ , Joksimović kaže da to ne znači da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova.


„Drastične promene su svi ovi sporazumi koje smo mi potpisali do sada u odnosu na polazna stanovišta koja smo imali, već je i Briselski sporazum bio početak unutrašnjeg dijaloga“, smatra ona.


Predsednikove navode da niko „još“ ne traži da Srbija prizna Kosovo, takođe ne tumači kao znak da će to neko od Srbije u jednom trenutku sigurno tražiti.


„Normalno je da države koje su priznale Kosovo očekuju priznanje, ali postoje države članice koje nisu priznale nezavisno Kosovo, prema tome EU mora da bude statusno neutralna u pogledu dijaloga Beograda i Prištine“, precizirala je svoj stav ministar Joksimović i dodala da, ako bi se to eventualno desilo, da bi to bio pokazatelj da ne postoje standardi o kojima svi koji se bave evropskim integracijama svakodnevno pričaju sa Briselom, a to su, kako kaže, reforme, vladavina prava, ekonomske reforme, dobra uprava i administrativni kapaciteti.


Resorni ministar ocenjuje da čak i „ako sutra priznamo Kosovo, što sigurno nećemo uraditi“, ne bismo automatski postali članica EU, dok s druge strane mogućnost da Srbija postane punopravna članica i bez priznavanja nezavisnosti Kosova vidi kao ostvarivu.


„Upravo je suština Sporazuma o normalizaciji - definisanje okvira normalizacije koji nas neće naterati da priznamo Kosovo, ali koji će svakako značiti čitav niz ustupaka koji već jesmo napravili kroz ove sporazume, ali pod uslovom da Priština realizuje svoju osnovnu obavezu, a to je Zajednica srpskih opština“, zaključila je ministar Joksimović.

Izvori: Tanjug i RTS