Gruzija ceni iskustva Srbije na evropskom putu

13. novembar 2017. | Beograd

Gruzija ceni iskustva Srbije na evropskom putu

Gruzija želi da iskoristi iskustva Srbije u dosadašnjem procesu evropskih integracija, rekao je danas ministar za evropske i evroatlantske integracije te zemlje Viktor Dolidze, dok je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da je to priznanje za dosadašnji rad Srbije na evropskom putu.

Dvoje kolega razgovarali su danas u Beogradu o razmeni iskustava, međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i unapređenju bilateralne saradnje.

Ministar Joksimović zahvalila je Dolidzeu što Gruzija nije priznala nezavisno Kosovo i dodala da je to i pozicija Srbije kada je reč o teritorijalnom suverenitetu Gruzije.

Ona je rekla da se radi na ukidanju viza između dve zemlje, ne samo za diplomate već i za građane.

„Postoji inicijativa oko ukidanja viza i mislim da će u skorije vreme biti realizovana, ne samo za nosioce diplomatskih pasoša, već za građana dve zemlje. Mi smo već neke korake u tom pravcu učinili“, rekla je Joksimović.

Gruzija i Srbija imaju dosta sličnosti, a razlika je u tome što Gruzija pored evropskih integracija želi i evroatlantske. Međutim, to ne predstavlja nikakvu prepreku u razvoju daljih odnosa, napominje Joksimović.

„Ponavljam, mi nismo ni u evroatlantskim, ni u evroazijskim, već u evropskim integracijama, ali to je stvar odluke suverenih država i to ne predstavlja problem, naprotiv, mislim da su iskustva u svakom slučaju dobrodošla.

Ona je najavila da će Srbija, koja ima i tehničkih i političkih iskustava u evropskim integracijama, vrlo rado preneti ta iskustva gruzijskim partnerima.

„Srbija kao jedan od najozbiljnijih kandidata za članstvo u EU,  ima iskustva koja će sa zadovoljstvom i u dobroj nameri podeliti sa Gruzijom. To je zemlja koja je u sklopu susedske politike EU i takozvanog istočnog partnerstva, prepoznata kao jedna od vodećih, rekla bih i vodeća u tom procesu“, rekla je ona.

Ministar Joksimović je podsetila da je istočno partnerstvo u okviru susedske politike EU vremenom poprimilo diferenciraniji pristup pojedinim državama (Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Belorusija, Jermenija i Ukrajina), te navodi da ne bi bilo loše kada bi EU više takvog pristupa primenila i na zemlje Zapadnog Balkana gde takođe postoje značajne političke, ekonomske i druge razlike.

Takav individualniji pristup bi, kaže, bio dobrodošao, uz poštovanje i promociju regionalne saradnje.

Govoreći o razmeni iskustava, Joksimović je podsetila da je Srbija takođe učila od drugih i da je bila pragmatična jer nije birala iz koje zemlje dolaze eksperti, važno je, kaže, bilo da su iskustva najbolja.

„Ukupno gledano, mislim da postoje brojni razlozi da intenzivnije sarađujemo sa Gruzijom. Očekujemo nastavak naše bilateralne saradnje i kroz evropske integracije“, istakla je ministar.

Dolidze je novinarima rekao da je sa ministrom Joksimović imao vrlo konkretne razgovore i dodao da ta zemlja ceni iskustva Srbije u procesu evropskih integracija.

„Veoma će nam koristiti vaša iskustva i ekspertiza, posebno za proces skrininga i bilateralnih i multilateralnih pregovora. U budućnosti ćemo se skoncentrisati i na iskustva Srbije u vezi sa procesom migracija“, rekao je on.

Navodeći da su Srbija i Gruzija slične zemlje koje su skoncentrisane na prosperitet i jačanje demokratije, Dolidze je pozvao ministra Jadranku Joksimović da poseti Gruziju, a rekao je i da su danas stavili akcenat na suverenitet i teritorijalni integritet, u skladu sa Međunarodnim pravom i soprazumima, uključujući i one koji su potpisani pod pokroviteljstvom UN i OEBS-a.

Izvor: Tanjug