J. Joksimović sa delegacijom Ukrajine o prenošenju iskustava u procesu EI

06. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović sa delegacijom Ukrajine o prenošenju iskustava u procesu EI

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala ja sa delegacijom Ukrajine - koju čine predstavnici te države iz različitih institucija zaduženi za poslove pridruživanja Evropskoj uniji, o dosadašnjim i budućim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja i vidovima saradnje dve države na evropskom putu.

Joksimović je na početku zahvalila Ukrajini na principijelnoj poziciji nepriznanja tzv.nezavisnog Kosova, i ponovila naš principijelan stav oko priznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ministar se osvrnula i na skorašnju situaciju u vezi sa istupanjima ukrajinskog ambasadora u Srbiji, i naglasila da ubuduće moramo pokazati međusobno više političkog takta jedni prema drugima, čak i u onim pitanjima oko kojih imamo različite stavove. Izrazila je uverenje da to neće značajnije poremetiti naše dobre odnose.

Joksimović je podsetila da saradnja sa Ukrajinom u procesu evropskih integracija traje duži niz godina i da postoji potencijal za njeno intenziviranje. Potvrdila je spremnost Srbije da prenese sopstvena iskustva iz procesa pristupanja, ukupnim pregovorima, specifičnim poglavljima, ali i korišćenju pretpristupnih fondova.

Članovi delegacije Ukrajine, koji su u studijskoj poseti našoj državi, zahvalili su se ministru na spremnosti da podeli deo iskustva iz političkog i tehničkog procesa pregovora. Istakli su je svuda prepoznat napredak Srbije, politička posvećenost ali i sposobnost srpske administracije, te da su iskustva naše zemlje važna i dragocena sa Ukrajinu. Nadaju se nastavku saradnje, koja će - kako su rekli, biti korisna za njihovu državu.

Studijska poseta je organizovana u saradnji sa GIZ-om, nemačkom organizacijom za tehničku saradnju.

Izvor: Tanjug