J. Joksimović: Srbija nije ni u evroazijskim ni evroatlantskim integracijama

27. oktobar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Srbija nije ni u evroazijskim ni evroatlantskim integracijama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, rekla je danas povodom nedavne izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jia, da Srbija nije ni u evroazijskim ni evroatlantskim integracijama, već u evropskim integracijama. Ona je istakla da su Ruska Federacija i SAD „globalni igrači", čiji se interesi nekada prepliću i prelamaju, vrlo često i na prostoru gde je naša zemlja.

„Upravo zato duboko sam uverena da su evropske integracije pravi odgovor na stabilizaciju Srbije na spoljnopolitičkom planu i modernizaciju i stabilizaciju na unutrašnjopolitičkom planu. Mi smo u evropskim integracijama i pripadamo evropskom kontinentu, a evroatlantske i evroazijske su nešto drugo. Mi guramo evropske integracije i verujem da ćemo biti uspešni u tome“, rekla je Joksimović novinarima u Beogradu.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, juče je u Beogradu poručio da se ne može sedeti na dve stolice istovremeno, navodeći da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasno poruku, a ne da balansira između dve strane.
On je takođe rekao da SAD „ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski identitet".

Izvor: Tanjug