Gostovanje ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović u emisiji „Oko“, Radio - televizija Srbije

26. oktobar 2017. | Beograd

Gostovanje ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović u emisiji „Oko“, Radio - televizija Srbije

 

Nisu vize, nema čekanja u redovima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović  istakla je večeras da EU ne uvodi nikakve vize, već da je sistem ETIAS, koji se očekuje da će stupiti na snagu početkom 2020. godine, bezbednosni mehanizam.

Ona je u emisiji „Oko“, kazala da je dobro da se objasni o čemu je reč, a ne da se prave bombastični naslovi.

Podsetila je da još nije doneta odluka o uvođenju ETIAS, već je samo nadležni odbor dao preporuku.

Taj sistem, kako je ukazala, odnosi se na sve zemlje koje nisu članice Šengena, a ima ih više od 60, te su među njima i Kanada, SAD, Australija.

Godišnje oko 30 miliona ljudi iz tih zemalja ulazi u šengenski prostor, rekla je ona dodajući da, zbog svega što se dešavalo u zemljama EU postoji saglasnost da je potrebna bolja kontrola.

„Mislim da smo mi članice danas da bi to podržali“, konstatovala je Joksimović. Rekla je da to nisu nove vize, već bezbednosni mehanizam, koji je jednostavan.

„Nema čekanja u redovima. To je formular koji bi se popunjavao preko interneta uz navođenje osnovnih podataka, a odgovor bi se dobijao u roku od 72 sata, i važiće za tri godine za neograničen broj ulazaka u EU“, objasnila je ona.

Rekla je da je nije iznenadila želja EU za uvođenje ovog bezbednosnog mehanizma, zbog velikog broja terorističkih napada širom Unije, kao i migrantske krize.

„Ne treba to dramatizovati. Odluku mora još da donese Savet EU. Nisu vize, nema čekanja u redovima. To je bezbedosni zahtev, a sa stanovišta građana EU možda čak i opravdan“, kazala je Joksimović.

Publikacije o evropskim integracija na Sajmu knjiga

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović prenela je večeras da se na Sajmu knjiga nalazi štand Ministarstva sa publikacijom koja prikazuje sve pozitivne i negativne stvari evrointegracija.

Jadranka Joksimović rekla je, gostujući u emisiji „Oko“, da po prvi put Ministarstvo ima štand na Sajmu knjiga na kom se nalazi publikacija koja približava evropski proces.

„Pozivam ljude da dođu i vide publikaciju, koja na prijemčiv način predočava gde su koristi koje nisu često vidljive, kao i troškovi koji vode ka rezultatima“, kazala je Joksimović.

Evropske, a ne evroatlantske ili evroazijske integracije

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović istakla je, povodom izjave američkog zvaničnika Brajana Hojta Lija da Srbija ne može da sedi na dve stolice, da Srbija nije ni u evroazijskim, niti evroatlanstkim integracijama, već evropskim.

Ona je u emisiji „Oko“ rekla da, uz svo razumevanje značaja SAD i Ruske federacije na globalnom nivou i za nas, kao malu zemlju gde se prepliću brojni interesi velikih igrača, upravo evropske integracije jesu pravi odgovor na unutaršnje i spoljnopolitičko pozicioniranje.

Srbija nije pred izborom, naglasila je Joksimović, dodajući da poruka nije tangirala ono što je suština -  da evropske integracije nisu samo spoljnopolitički cilj, već je podsetila da je Srbija i u ugovornom procesu i da nemamo nameru da ga prekidamo.

Ukazala je da naravno postoji umor kod građana, jer su mnogi pre u vladi, od pre 10 i 12 godina, obećavali nerealne rokove članstva.

„Naravno da su građani umorni i evropskeptični, ali isto znaju da žele da im se deca školuju na zapadu, a ako bi birali model uređenog društva, to je evropski model. EU je i dalje najbolje mesto za život i rad, uz sve probleme koje Unija danas ima i poruke koje nam se ne sviđaju uvek“, naglasila je ona.

Joksimović je kazala da smo ušli u treću reviziju Nacionalnog dokumenta za usvajanje pravnih tekovina EU do 2021. godine, kada smo se obavezali da budemo usklađeni sa evropskim zakonodavstvom.

„Predsednik EK Žan Klod Junker je, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se postavi neki rok, dao 2025. godinu, kao okvir. To nisu zakucani termini, može i pre, može i posle, dosta zavisi od međunarodnih okolnosti i nas. Kada postavite evropske integracije kao razvojnu politiku naše zemlje, sve ide na bolje“, zaključila je Joksimović.

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

Realistično je očekivati da se do kraja godine otvore tri poglavlja, a verujem da bi optimistički pristup bio da otvorimo, uz njih, još jedno ili dva, jer smo spremni, istakla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u emisiji „Oko“.

„Do sada smo otvorili 10 pregovaračkih poglavlja i dva smo privremeno zatvorili. To su 25 i 26 koji se tiču nauke i obrazovanja, inovacija, koja su dobro pripremljena i nije bilo ni puno usklađivanja u toj oblasti“, navela je Joksimović.

Ministar je rekla da je Srbija pre dužeg vremena pripremila tri pregovaračke pozicije - pregovaračku poziciju za poglavlje 6, koje se tiče kompanijskog prava, poglavlje 33, o budžetskskim i finansijskim odredbama i poglavlje 30, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

„Pre neki dan smo završili sve procedure za poglavlje 9, koje se tiče finansijskih usluga i poslali smo Evropskoj komisji tu pregovaračku poziciju, a danas na sednici Vlade smo usvojili pregovaračku poziciju za poglavlje 13, koje se odnosi na ribarstvo“, rekla je ona i najavila da će usvojena pregovaračka pozicija biti poslata u parlament na usvajanje.

Četiri pregovaračke pozicije su potpuno spremne, a jedna je u proceduri, i nedostaju za nju još samo par proceduralnih koraka.

„Mi smo sigurno spremni za pet poglavlja, a da li će EU, njihove procedure i dinamika sastanaka biti dovoljne da otvorimo svih pet, nisam sigurna. Verujem da ćemo moći da otvorimo tri, do četiri poglavlja do kraja godine“, naglasila je ministar za evropske integracije.

Odbacila je mogućnost blokiranja jer se radi, kako je rekla, o tehničkim poglavljima, o evropskim standardima, te da nema prostora za politizaciju sadržaja i suštine.

Evropske integracije i pregovori su, s jedne strane tehnokratska proceduralna stvar, a s druge, visokopolitički proces koji nije imun i na političke promene u zemlji kandidata, tako i okruženju.

Joksimović je navela da je Srbija neke važne obaveze iz poglavlja 23 sprovela, kao što je izbor ombudsmana, imenovanje novog tužioca za ratne zločine, direktora Agencije za borbu protiv korupcije, da su dva važna zakona o strancima i azilu u proceduri.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se bavi usklađivanjem zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kazala je da se pre dva dana vratila sa puta iz Poljske, koja je po prirodi nekih svojih istorijskih odnosa nešto rigidnija bila u pogledu ovog poglavlja, ali uz svu argumentaciju, oni su rekli da svakako neće uslovljavati dodatnim kriterijumima otvaranje tog poglavlja.

„Usklađivanje sa brojnim rezolucijama, uvođenje sankcija Ruskoj federaciji ne može da se traži od nas, jer nismo učestvovali u donošenju tih odluka. Da smo članica EU, apsolutno bi morali biti usklađeni, ali u ovoj fazi pregovora, praksa poglavlja 31 je da nema te vrste obaveze“, kazala je ministar Joksimović.

Rekla je da će se očekivati da se sve više usklađujemo, ali neće biti blokirano otvaranje poglavlja.

Izvori: RTS i Tanjug