Informacije Aktuelnosti

MEI: Da su hteli da pitaju, dobili bi odgovore

25. oktobar 2017. | Beograd

MEI: Da su hteli da pitaju, dobili bi odgovore

Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim Srbije, reagovali su danas na najnoviji izveštaj koalicije &bdxuo;prEUgovor&ldxuo; o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, istakavši da im je veoma drago što civilno društvo tako ozbiljno prati proces reformi u tim poglavljima i ispunjenost Akcionih planova.


U odgovoru na pitanje Tanjuga, iz resornog Ministarstva i Pregovaračkog tima, kažu da je to potvrda opredeljenja Vlade Srbije da pregovori o članstvu u EU budu što transparentniji i da uključuju što više aktera. 


&bdxuo;Zato smo i vrlo ozbiljno prihvatili saradnju sa Nacionalnim konventom za EU, koji je, podsećamo, postao deo procedura za usvajanje svih pregovaračkih dokumenata. Time je uloga civilnog društva, u ovom slučaju platforme, koja okuplja više od 700 organizacija, podignuta na nivo koji nije imala ni u jednoj državi koja je ranije pregovarala ili trenutno pregovara o članstvu&ldxuo;, navode iz ovih resora.


Ministarstvo i Pregovarački tim, ističu da  koalicija &bdxuo;prEUgovor&ldxuo;, na žalost, nije deo ove platforme, ali da im nikada nije odbijen razgovor ili odgovor na sva njihova pitanja.


&bdxuo;Da su prilikom izrade ovog Izveštaja imali potrebu da nas čuju, objasnili bismo im da smo potpuno svesni svih rokova koji su istekli, ali i onih koji su dostignuti, svih mera koje je trebalo sprovesti, kao i onih koje su sprovedene, pa je potrebno ići dalje od toga - već smo krenuli u pripreme za reviziju ovih Akcionih planova&ldxuo;, navode u Ministarstvu za evropske integracije i Pregovaračkom timu.

Iz ovih resora podsećaju da je pre dve nedelje, na inicijativu ministra Jadranke Joksimović i Ministarstva za evropske integracije, Vlada Srbije usvojila i odluku o reviziji Nacionalnog programa za usvajanje acxuis-a (NPAA), što je dodatni razlog za potrebu ovakvog usklađivanja.

U Ministarstvu za evropske integracije i Pregovaračkom timu kažu da o ovim planovima, odlukama i merama, obaveštavaju organizacije civilnog društva prilikom svakog redovnog sastanka.

&bdxuo;Ispunjenost Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 je u ovom momentu predmet analize Evropske komisije koja priprema izveštaj o tome (Non - paper) za novembar. Naše izveštaje Evropskoj komisiji, na osnovu kojih Komisija dalje radi, smo pre slanja najpre predstavili civilnom društvu, koje se sa njima moglo upoznati i naravno, komentarisati ih&ldxuo;, ističu iz Ministarstva i Pregovaračkog tima.

&bdxuo;Ti komentari su uvek dobro došli jer nam uglovi posmatranja nisu nužno isti, a vrlo često i ispravljaju neke od propusta koje učinimo&ldxuo;, navode u ovim resorima.

&bdxuo;Nažalost, mi nismo mogli pre objavljivanja ovog izveštaja &bdxuo;prEUgovora&ldxuo;,  da damo svoje komentare ili da im ponudimo ove informacije, pa zato to činimo na ovaj način", stoji u odgovoru resornog Ministarstva i Pregovaračkog tima.

(Izvor: Tanjug)