J. Joksimović: Poljska bez dodatnih uslova za poglavlje 31, ali za veće usklađivanje

23. oktobar 2017. | Varšava

J. Joksimović: Poljska bez dodatnih uslova za poglavlje 31, ali za veće usklađivanje

Poljska sigurno neće blokirati otvaranje poglavlja 31 i neće tražiti posebne kriterijume za otvaranje tog poglavlja, iako očekuju veće usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, izjavila je danas u Varšavi ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović, koja boravi u radnoj poseti Poljskoj, posle razgovora sa poljskim državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Konradom Šimanjskim, rekla je da je očekivanje Poljske da se više uskladimo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom stav koji znamo od ranije, te da je ona iznela našu argumentaciju i stavove i da je dobro što se razgovara na tu temu.

Ministar je naznačila da Srbija nikad ne beži od nekih možda zahtevnijih i teških tema i da je važno što smo čuli da, iako postoji razlika po određenim temama, Poljska na korektan i principijelan način tretira poglavlje 31 koje ne bi trebalo da bude drugačije primenjeno na Srbiju, nego što je bilo primenjeno na druge zemlje kandidate. „Poljska sigurno neće blokirati otvaranje poglavlja 31 kada se za to stvore uslovi i sigurno neće tražiti posebne kriterijume za otvaranje tog poglavlja kada je u pitanju Srbija, iako su jasni oko toga da očekuju veće usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je u razgovoru bilo reči i o tome što je Poljskoj nedavno ponuđena mogućnost da bude zemlja koja će voditi Berlinski proces 2019. godine. „Još nema konačne odluke o tome, ali mi smo predočili naša očekivanja od Berlinskog procesa, gde je taj proces, kakve su regionalne okolnosti, kakvi su rezultati u smislu infrastrukturnog povezivanja i svih drugih važnih tema u procesu, regionalnog ekonomskog prostora i svega o čemu godinama pokušavamo da diskutujemo“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, važno je što smo otvorili dijalog sa Poljskom, te očekuje da iduće godine u posetu Srbiji dođu i Konrad Šimanjski, ali i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Joksimović je podvukla da je važno da sarađujemo sa Poljskom i da je od vitalnog interesa da Srbija, kao zemlja kandidat, sarađuje sa zemljama članicama Unije na bilateralnoj osnovi, otvara dijalog, objašnjava našu poziciju da bismo mogli da dobijemo više razumevanja i podrške u procesu pregovora o pristupanju EU.

(izvor: Tanjug)