Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Poljska bez dodatnih uslova za poglavlje 31, ali za veće usklađivanje

23. oktobar 2017. | Varšava

J. Joksimović: Poljska bez dodatnih uslova za poglavlje 31, ali za veće usklađivanje

Poljska sigurno neće blokirati otvaranje poglavlja 31 i neće tražiti posebne kriterijume za otvaranje tog poglavlja, iako očekuju veće usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, izjavila je danas u Varšavi ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović, koja boravi u radnoj poseti Poljskoj, posle razgovora sa poljskim državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Konradom Šimanjskim, rekla je da je očekivanje Poljske da se više uskladimo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom stav koji znamo od ranije, te da je ona iznela našu argumentaciju i stavove i da je dobro što se razgovara na tu temu.

Ministar je naznačila da Srbija nikad ne beži od nekih možda zahtevnijih i teških tema i da je važno što smo čuli da, iako postoji razlika po određenim temama, Poljska na korektan i principijelan način tretira poglavlje 31 koje ne bi trebalo da bude drugačije primenjeno na Srbiju, nego što je bilo primenjeno na druge zemlje kandidate. &bdxuo;Poljska sigurno neće blokirati otvaranje poglavlja 31 kada se za to stvore uslovi i sigurno neće tražiti posebne kriterijume za otvaranje tog poglavlja kada je u pitanju Srbija, iako su jasni oko toga da očekuju veće usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je u razgovoru bilo reči i o tome što je Poljskoj nedavno ponuđena mogućnost da bude zemlja koja će voditi Berlinski proces 2019. godine. &bdxuo;Još nema konačne odluke o tome, ali mi smo predočili naša očekivanja od Berlinskog procesa, gde je taj proces, kakve su regionalne okolnosti, kakvi su rezultati u smislu infrastrukturnog povezivanja i svih drugih važnih tema u procesu, regionalnog ekonomskog prostora i svega o čemu godinama pokušavamo da diskutujemo&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, važno je što smo otvorili dijalog sa Poljskom, te očekuje da iduće godine u posetu Srbiji dođu i Konrad Šimanjski, ali i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Joksimović je podvukla da je važno da sarađujemo sa Poljskom i da je od vitalnog interesa da Srbija, kao zemlja kandidat, sarađuje sa zemljama članicama Unije na bilateralnoj osnovi, otvara dijalog, objašnjava našu poziciju da bismo mogli da dobijemo više razumevanja i podrške u procesu pregovora o pristupanju EU.

(izvor: Tanjug)