J. Joksimović: Nemačka za konkretne projekte izdvojila 40 miliona evra

19. septembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Nemačka za konkretne projekte izdvojila 40 miliona evra

Nemačka je za 2017. godinu izdvojila 40 miliona evra bespovratne pomoći za Srbiju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i podvukla da je ta zemlja najveći bilateralni donator Srbije u poslednjih petnaest godina sa 1,7 milijardi evra bespovratne pomoći.

Joksimović je novinarima posle potpisivanja Zapisnika o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između dve zemlje rekla da Srbija ovog puta nije odlučila da uzme kredit zbog svoje monetarne i fiskalne politike, te da je nemačka vlada za našu zemlju za tekuću godinu izdvojila skoro 40 miliona evra.

Zapisnik su potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i načelnik odseka za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Dirk Šatšnajder, a ceremoniji je prisustvovao i nemački ambasador Aksel Ditman.

Ministar Joksimović je, govoreći o projektima koji će biti finansirani, rekla da oni građanima donose konkretnu korist, te da su evropske integracije mehanizam regionalnog i lokalnog razvoja.

Svi ovi projekti koji će biti podržani od nemačke vlade, ali i raniji, kao što su uvođenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, bolnicama, zgradama, širenje kanalizacionih mreža, što je vrlo važno za neke od lokalnih samouprava, postrojenja za preradu otpadnih voda, podsticanje malih i srednjih preduzeća, podizanje konkurentnosti, inicijative za zapošljavanje mladih, sve su to vrlo konkretne stvari koje bi građani trebalo da osete u procesu evropskih integracija, da ne pričamo samo o datumu članstva, rekla je ona.

Joksimović je istakla da će se razumeti pun smisao puta Srbije ka EU i evropkih integracija kada se to sve uradi uz pomoć partnera iz EU, a posebno Nemačke, sa kojom, kako kaže, Srbija ima izuzetnu saradnju. „Do samo pre desetak godina imali smo ne tako sjajne odnose sa mnogim zemljama u EU, uključujući i Nemačku. Mislim da je postojala jedna, ne bih rekla idealna percepcija, ni nas u Nemačkoj, ni Nemačke u Srbiji. Pogledajte put za nekoliko godina koliko smo prešli u razvoju naših bilateralnih odnosa, postali smo partneri i mislim da u tom smislu treba da radimo još više i da napredujemo”, rekla je ministar Joksimović. Kako je istakla, danas se glas Srbije čuje i uvažava, a Srbija kredibilitet gradi upravo kroz uspešnu saradnju sa zemljama članicama.

„Nemačka će i dalje biti pouzdan i fer partner Srbiji na putu ka EU”, rekao je nemački ambasador Aksel Ditman, koji je istakao da ga veoma raduje potpisivanje Zapisnika u Vladi Srbije o bilateralnoj saradnji. On je istakao da Srbija i Nemačka imaju veoma tesnu i blisku saradnju, navodeći da je Nemačka izdvojila 1,7 milijardi evra za Srbiju u okviru bilateralne saradnje.

Ditman je govoreći o projektima koji će biti finansirani u Srbiji, a za koje je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, rekao da će biti pružena podrška u svim relevantnim oblastima gde se sprovode reforme. „Radi se o projektima koji su od centralnog značaja za reforme u Srbiji, kao što su reforma državne uprave, pomoć preduzetnicima početnicima... sve to spada u okvir pridruživanja Evropskoj uniji”, rekao je Ditman.

Šatšnajder je precizirao da će se finansirati projekti podrške Srbiji na putu ka EU i održiv rast privrede i zapošljavanja. Od ukupno 40 miliona evra, 17 miliona evra odlazi na projekte održivog ekonomskog razvoja, zatim 14 miliona evra za vladavinu prava, kaže Šatšnajder i dodaje da će se za oblast zaštite životne sredine izdvojiti šest miliona evra.

(Izvor: Tanjug)