J. Joksimović: Poseta Hana važna, iskreno je posvećen proširenju

14. septembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Poseta Hana važna, iskreno je posvećen proširenju

Uoči sutrašnje posete visokog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Srbiji, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za Tanjug da će teme sastanka biti odnosi među državama u regionu, nastavku pristupanja Srbije EU te o pretpristupnim fondovima.

Ona je ocenila da su posete komesara Hana Srbiji i regionu vrlo važne jer je on na iskren i razuman način posvećen proširenju.

Ministar Joksimović je rekla i da retorika u regionu nije uvek "najsrećnija", ali da se Srbija u tom smislu odgovorno ponaša.

"Svi potezi Srbije u regionu pre svega su uslovljeni državnim i nacionalnim interesima, a naš nacionalni, ekonomski i politički interes je stabilan region. Verujem da će i drugi pokazati viši stepen odgovornosti", navela je Joksimović.

Na sutrašnjem sastanku sa komesarom Hanom razgovaraće se o daljem putu Srbije ka EU, te o fondovima EU, kaže ministarka i dodaje:

"Vrlo je dobro da komesar Johanes Han redovno posećuje Srbiju i da je prisutan i u regionu. On je zaista, na jedan kontinuiran način, pokazao pre svega dobru volju i dobru nameru prema Srbiji kao zemlji kandidatu".

Joksimović napominje da postoji podrška Evropske komisije da se ove godine Srbiji otvori nekoliko poglavlja, za koja smo, kaže, u potpunosti pripremljeni.

"Reč je o tri ili četiri poglavlja do kraja godine", kaže Joksimović.

Joksimović je podsetila da je EU najveći donator Srbije sa više od dve milijarde evra u poslednjih deset godina koje je naša zemlja dobila u vidu bespovratne pomoći, kroz pretpristupne i druge fondove.

Pomenula je i da njeno ministarstvo radi na "programiranju", odnosno, koordinaciji na određivanju projekata koji mogu da se finansiraju iz fondova EU, poput postrojenja za prečišćavanje vode, popravci lokalne infrastrukture, škola, na projektima samozapošljavanja, lokalnog ekonomskog razvoja, itd.

(izvor: Tanjug)