Joksimović i Mekalister: Standardno dobra i korisna poseta

24. avgust 2017. | Beograd

Joksimović i Mekalister: Standardno dobra i korisna poseta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove i specijalnim izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Razgovarali su o odnosima Srbije i EU, procesu evropskih integracija naše zemlje, reformama koje se sprovode, prilikama u regionu i drugim značajnim temama.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas posle sastanka sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom da očekuje da će do kraja godine Srbija dobiti potvrdu zemalja članica da otvori još tri poglavlja - poglavlje 6 (kompanijsko pravo), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe). Srbija je, kaže, za ta poglavlja već spremna, a pripremaju se još dva koja takođe mogu biti otvorena.

Ocenivši da je sastanak sa Mekalisterom bio dobar, kao i uvek, ona je navela da je sa njim, osim o procesu evropskih integracija, razgovarala i o sprovođenju akcionog plana za poglavlje 23, što je jedan od repera da se oceni napredak u oblasti vladavine prava.

Primetivši da je Mekalisterova poseta izazvala veliku pažnju javnosti, Joksimović je podsetila da je on izvestilac za Srbiju EP još od 2014. godine i da je uvek bio objektivan i korektan uz povremene kritike i zapažanja, koja su, ističe, bila korisna. „Mekalister je slao korisne i važne poruke i pomogao na putu evropskih integracija u poslednje dve, tri godine, tako da sam bila malo iznenađena doživljajem u javnosti da sad on dolazi sa nekim posebnim zadatkom, da se ponaša kao namesnik, papa…”, rekla je ministar. „To je”, kaže, „potpuno netačna procena. Naravno da je njegov posao da se susretne sa svima, jer kao izvestilac za Srbiju on mora da čuje i različite stavove, ne samo od nas u vladi, već od svih aktera političkog i javnog života”, objasnila je Joksimović.

Ukazujući da je Mekalister u međuvremenu postao i predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP i lično se založio da ostane izvestilac za Srbiju, što, kaže, nije uobičajena praksa, Joskimović ističe da to pokazuje njegovu dobru volju i spremnost da na pozitivan način učestvuje u evropskim integracijama Srbije.

Ministar se osvrnula i na dešavanja u regionu, navodeći da je Srbija pokazala spremnost i volju za dobre i otvorene odnose. „To moraju da pokažu i ostali jer jednostrani dobri potezi jesu poželjni, ali neće dovesti do krajnjeg rezultata, koji bi bio dobra saradnja. Očekujemo i vidimo naznake nekih pozitivnijih tonova, ali to je zaista zadatak za sve nas u region”, rekla je Joksimović.

Iako dešavanja u regionu dodatno opterećuju atmosferu ili nisu možda toliko povoljna i stimulativna za proces evropskih integracija, Srbija i Ministarstvo za evropske integracije rade svoj posao u interesu građana, kaže ministar. „Nekad će to ići brže, nekad sporije, ali nema potrebe za frustracijama, mi radimo dobar posao, mi smo ozbiljan kandidat i Dejvid Mekalister je to i primetio. Mislim da je za nas dobro da nastavimo taj ozbiljan rad na reformama”, zaključila je Joksimović.

Pogledajte izjavu ministra Jadranke Joksimović nakon sastanka sa Dejvidom Mekalisterom: