Joksimović i Herši: UN agenda razvoja 2030 u skladu sa EU integracijama

23. avgust 2017. | Beograd

Joksimović i Herši: UN agenda razvoja 2030 u skladu sa EU integracijama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa stalnim koordinatorom tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Karlom Robin Herši. Razgovarale su o aktivnostima Srbije tokom pristupnih pregovora o članstvu u EU, sprovođenju reformi i modalitetima pomoći UN agencija našoj zemlji - posebno u oblastima koje su bitne za proces pristupanja Evropskoj uniji. 

Ministar za evropske integracije ocenila je da postoji potreba za unapređenjem saradnje sa agencijama UN radi intenziviranja ekonomskog i socijalnog razvoja države. Joksimović i Herši ukazale su na značaj snaženja koordinacije i partnerstva u sprovođenju reformi i procesu evropskih integracija.

Stalni koordinator tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Karla Robin Herši navela je da su sve agencije koje deluju u okviru UN na raspolaganju našoj zemlji za svaki vid pomoći i podrške u sprovođnju nacionalnih strategija, a naročito u kontekstu ostvarivanja održivih ciljeva razvoja UN do 2030. godine, odnosno nastavku procesa pristupanja Evropskoj uniji. Pohvalila je rezultate reformi koje se na putu ka članstvu u Evropskoj uniji sprovode i ukazala da je formiranje Ministarstva za evropske integracije jasan i nedovsmislen pokazatelj proevropskog opredeljenja Srbije.

Cilj je da projekti koje podržavaju UN budu usklađeni sa reformama koje se, kroz pregovarački proces sa EU i konkretno pregovaračka poglavlja, sprovode.

Joksimović i Herši su se saglasile da je neophodna još bolja koordinacija različitih izvora finansiranja za projekte UN i EU koji se odnose na reformu državne uprave menadžmenta javnih finansija, životne sredine, itd.