Joksimović i Fratini: Srbija zaslužuje da bude deo EU

01. avgust 2017. | Beograd

Joksimović i Fratini: Srbija zaslužuje da bude deo EU

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o odnosu Srbije i EU, procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, reforama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim značajnim pitanjima.

Ministar evropskih integracija navela je da je Srbija u dosadašnjoj fazi pregovora sa Unijom otvorila 10 poglavlja, do kojih je dva privremeno zatvorila. Ona očekuje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko - za koja budemo spremni, a prevashodno: 6, 30 i 33, koja se odnose na prava privrednih društava, ekonomske odnose sa inostranstvom i finansijske i budžetske odredbe.

Jadranka Joksimović ukazala je da je uspostavljanje i obezbeđivanje stabilnosti u regionu - a koja je uslov njegovog razvoja i napretka, jedan od prioriteta Srbije. Ona se, kako je objasnila, može ostvariti jedino saradnjom svih i stoga je neophodno da i ostali konkretnim aktivnostima pokažu da im je do toga stalo. Ministar evropskih integracija i predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju smatraju da bi i EU - podržavajući stav Srbije, jasno trebalo da poruči da je stabilnost regiona značajna i za njega, ali i za Evropsku uniju.

Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini ocenio da su reforme koje se u Srbiji sprovode dale konkretne rezultate u da su u funkciji razvoja privrede - pre svega kroz nove investicije i stabian makroekonomski ambijent. Pohvalio je jasno opredeljenje Vlade u Beogradu da bude konstruktivan partner Evropske unije, što je, kako je ocenio mnogo puta i potvrđeno. Fratini veruje da je Srbija brojnim primerima do sada pokazala da zaslužuje da postane član Evropske unije obećao je da će na sve načine pomoći njen evropski put.