Joksimović i Fabrici poručili da reforme otvaraju vrata EU

28. jul 2017. | Beograd

Joksimović i Fabrici poručili da reforme otvaraju vrata EU

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o odnosima i daljoj saradnji Srbije i Evropske unije, procesu evropskih integracija, reforamama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim važnim pitanjima.

Joksimović je ambasadoru Fabriciju poželela uspešan mandat i rekla da će Srbija i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner Evropske unije.

Ona je istakla da je članstvo u EU strateški interes Srbije, ocenivši da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države, i precizirala da su reforme koje se sprovode prevashodno u funkciji višeg standarda i boljeg života građana.

Joksimović je podsetila na to da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupnih pregovora otvorila 10 poglavlja, od kojih je 2 privremeno zatvorila.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine, do kada Estonija predsedava EU, biti otvoreno njih još nekoliko poglavlja, za koja budemo spremni, pre svega Poglavlje 6, koje se odnosi na pravo provrednih društava, Poglavlje 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom i Poglavlje 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe.

Joksimović je naglasila da 49 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, da oni većinski znaju da je EU najveći donator - što je važna promena trenda u percepciji građana.

Takođe, ona je podvukla da je, pored pregovora, značajan rad Ministarstva za evropske integracije i nje same posvećen programiranju pretpristupnih sredstava (IPA) iz fondova i cilju reformskih procesa, ali i lokalnog i regionalnog razvoja.

Fabrici je naglasio da je suština njegovih aktivnosti da put Srbije ka Evropskoj uniji učini efikasnijim, dodavši da EU poštuje konstruktivnu ulogu naše zemlje u regionu.

Takođe, on je ukazao na važnost nastavka reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Fabrici je ocenio da je je evropska perspektiva Srbije dobra, kao i makroekonomski pokazatelji zemlje, i izrazio uverenje da će dosadašnja dinamika pristupanja Srbije EU biti nastvljena.

On je potvrdio je da će Unija podržati Srbiju u daljem procesu pristupanja, i ocenio da je Srbija pouzdan partner EU što je posebno potvrđeno tokom migrantske krize i kroz ulogu Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti.

Takođe, Fabrici je pozdravio aktivnosti Ministarstva za evropske integracije i ministra Jadranke Joksimović na promociji i efikasnom programiranju pretpristupnih fondova EU, koji su na raspolaganju našoj zemlji kao državi kandidatu.