Opštine i gradovi glavni akteri promena u procesu evrointegracija

05. jul 2017. | Beograd

Opštine i gradovi glavni akteri promena u procesu evrointegracija

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija od 2016. do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od Evropske unije u reformskom procesu.

Joksimović je, na skupu “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU”, istakla da nisu uvek samo visoke političke teme važne za evropske integracije, već i konkretni programi, doprinos razvoju, podrška inovacijama i priprema za bolju budućnost Srbije u EU.

Ona je istovremeno naglasila da je Evropska unija i dalje, uprkos problemima, najbolje mesto za život.

Joksimović je, navodeći da se 60 do 70 odsto propisa u cilju dostizanja evropskih standarda odnosi na lokalne samouprave, ukazala na to da će opštine i gradovi biti glavni akteri promena.

Status kandidata, kako je ocenila, Srbija koristi na dobar način, što je dobra faza koju treba iskoristiti za poboljšanje standarda, unutrašnji razvoj i modernizaciju države.

Važno je da koristimo sve prednosti statusa kandidata da bismo pripremljeni postali članica, rekla je Joksimović, dodajući da je od samog članstva važnije da taj period do konačnog cilja iskoristimo na najbolji način.

Ona je navela da su neke države postale deo evropske porodice, a da nisu bile potpuno pripremljene, pa tako nisu mogle ni da osete sve benefite članstva, i dodala da lokalne samouprave mogu da pomognu u reformama koje su pred nama.

Joksimović je podsetila na to da, sa otvaranjem poglavlja, a već smo otvorili deset, pokazujemo da smo u izvesnoj meri dostigli standarde u određenoj oblasti.

Reforme, napredak i razvoj društva ključne su reči, napomenula je ona, najavivši da će se Ministarstvo za evropske integracije baviti razvojem i korišćenjem fondova, pri čemu Srbija godišnje od IPA fondova ima na raspolaganju 200 miliona evra.

Kada je reč o drugim fondovima, ona je navela programe, kao što su Horizont 2020, Program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, Program za zapošljavanje i socijalne inovacije, Kreativna Evropa, Evropa za građane i građanke, Evropski zdravstveni program, Program carina 2020 i druge.

Među prioritetima, Joksimović je istakla donošenje strategije razvoja, dodavši da je ministarstvo na čijem je čelu apsolutno spremno da se uključi u izradu tog dokumenta.

Takođe, ona je izrazila nadu da će do kraja godine naša zemlja otvoriti još nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU, i precizirala da je Srbija spremna za otvaranje Poglavlja 6 (kompanijsko pravo), Poglavlja 33 (budžetske i finansijske odredbe) i Poglavlja 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom).