Ministar Joksimović i komesar Han potpisali finansijski sporazum vredan 96,2 miliona evra

07. jun 2017. | Brisel

Ministar Joksimović i komesar Han potpisali finansijski sporazum vredan 96,2 miliona evra

Ministar u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije, Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, potpisali su danas u Briselu Finansijski sporazuma u vrednosti od 96.2 miliona evra, od čega je podrška EU 95.1 milion evra. Reč je o prvom od četiri finansijska sporazuma koji će biti potpisani ove godine u cilju realizacije godišnjeg IPA programa za 2016. godinu u ukupnom iznosu od 166.4 miliona evra.

Sredstva iz ovog Sporazuma biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da sprovede reforme u ključnim sektorima, sa fokusom na: podsticanje konkurentnosti privrede i podršku malim i srednjim preduzećima; unapređenje infrastrukture u cilju poboljšanja pristupa javnim objektima osobama sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, nastavak radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave i unapređenje efikasnosti pravosudnih institucija. Iz ovog Sporazuma podržaće se i aktivnosti u oblastima od značaja za ostvarivanje prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika, ali i u oblastima bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, statistike, transporta, životne sredine i energetike.

U nastavku godine biće potpisana još tri finansijska sporazuma čija su sredstva namenjena za unapređenje sistama za upravljanje granicama (28 miliona evra) i reformu sektora obrazovanja (27,4 miliona evra). Poslednji od četiri sporazuma EU će finansirati u iznosu od 15.9 miliona evra i iz njega će se između ostalog obezbediti učešće u drugim programima EU.

Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći koje su u Srbiju uložene u proteklih 15 godina, Evropska unija je najveći donator u Srbiji, ali i njen prvi partner u davanju podrške aktuelnim reformama i podsticanju daljeg razvoja.