Informacije Aktuelnosti

Aktuelnosti

The appointment of Jose Manuel Barroso

23. jul 2004. |

The appointment of José Manuel Barroso as the new President of the European Commission has been approved by the Members of the European Parliament today in Strasbourg.

The Dutch presidency of the European Union

02. jul 2004. |

The priorities of the Dutch presidency of the European Union in the second half of this year are the enlargement of the European Union, the sustainable growth of the European economy, security, a sound European multiannual budget and a more effective role for the EU in the world.

Evropska komisija pojednostavljuje finansiranje spoljne pomoći

29. septembar 2004. |

Evropska komisija je 29. septembra 2004. godine odlučila da zameni postojeće finansijske instrumente za obezbeđivanje spoljne pomoći jednim jednostavnijim, efikasnijim okvirom. Umesto trenutnog širokog spektra geografskih i tematskih instrumenata, koji je vremenom, prema potrebi, rastao, novi okvir će se sastojati iz svega šest instrumenata. Četiri od ovih šest instrumenata potpuno su nova: Instrument za pomoć u pretpristupanju, Instrument za evropsko susedstvo i partnerstvo, Instrument za razvojnu i ekonomsku saradnju i Instrument za stabilnost. Zadržana su dva stara instrumenta, koje nije bilo potrebno modifikovati, a to su Instrument za humanitarnu pomoć i Instrument za makrofinansijsku pomoć.

Projekat Evrostar bus

08. septembar 2004. |

U sredu, 8. septembra 2004. g, u Beogradu je svečano predstavljen projekat Evrostar bus. Projekat će realizovati Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa omladinskim organizacijama Generacija 21 i Mladi evropski federalisti Beograda.

Naimenovanje Žozea Manuela Barosa za novog predsednika Evropske komisije

23. jul 2004. |

Naimenovanje Žozea Manuela Barosa za novog predsednika Evropske komisije, odobrili su danas poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu. Od 711 poslanika koji su tajno glasali, njih 413 glasalo je za a 251 protiv. Bila je potrebna prosta većina da se odobri naimenovanje.

Intervju Sekretara Kancelarije dnevnom listu ,,Politika"

29. jul 2004. |

Do kraja septembra Evropska komisija očekuje od državne zajednice da izađe sa jedinstvenim tekstom akcionog plana za sprovođenje prioriteta iz &bdxuo;evropskog partnerstva&rdxuo;, dokumenta koji se tiče reformi koje u narednim mesecima SCG treba da sprovede sa ciljem usvajanja evropskih standarda i uključenja u evropske integracije.

Konstitutivna sednica Evropskog parlamenta

19. jul 2004. |

Nakon evropskih izbora održanih prošlog meseca, od 20. do 23. jula 2004. godine, održaće se konstitutivna sednica Evropskog parlamenta. Ovim istorijskim zasedanjem predsedavaće Đovani Berlinguer (Italija). Nakon proširenja EU u maju ove godine, broj poslanika Evropskog parlamenta je povećan sa 626 na 732 poslanika. Tokom zasedanja, poslanici će izabrati novog predsednika Parlamenta, čiji će mandat trajati dve i po godine.

Holandija predsedava Evropskom unijom

02. jul 2004. |

Prioriteti Holandije kao predsedavajućeg Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine jesu proširenje Evropske unije, održivi rast evropske ekonomije, bezbednost, održivi višegodišnji evropski budžet i efektnija uloga Evropske unije u svetu

Besplatan pristup CELEX bazi podataka

01. jul 2004. |

Od 1. jula 2004. godine pristup CELEX-ovoj bazi podataka Kancelarije za zvanična izdanja Evropskih zajednica je besplatan.
Prikazano je 1180-1189 od ukupno 1189 Aktuelnosti 114115116117118