IPARD II

IPARD II predstavlja poseban instrument za podršku u oblasti ruralnog razvoja iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć II. Iz ovog instrumenta Republika Srbija može da računa na investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra za period od 2014.  do 2020.

Potpisivanjem Okvirnog sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći Evropske unije Republici Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i Sektorskog sporazuma o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Republici Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju IPARD, stvorene su pravne pretpostavke za pružanje podrške u oblasti ruralnog razvoja. 

Ova podrška biće usmerena na realizaciju IPARD II programa koji je odobrila EU i usvojila Vlada Republike Srbije. Odgovornost za upravljanje ovim programom i njegovo sprovođenje snose Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja. Pomoć je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima - pravnim i fizičkim licima. Ovaj program predstavlja pripremu za korišćenje sredstava iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

Prvi javni poziv za ostvarivanje podrške iz IPARD fonda raspisan je 25. decembra 2017. godine, i to u okviru mere M1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava - nabavka nove mehanizacije i opreme. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Obuhvaćeni su sektori proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja). Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u proizvodnji voća, povrća i drugih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a proizvođači mleka i mesa mogu da dobiju od 5.000 do 1.000.000 evra.

Dobijanjem akreditacije za IPARD program, pored navedene mere, u okviru programa IPARD II biće podržane i mere, odnosno ulaganja u:

  • Preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda,
  • Agro-ekološko-klimatsku i organsku proizvodnju,
  • Sprovođenje lokalnih strategija razvoja pristup LEADER,
  • Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj i
  • Tehnička pomoć.

Više o ovom instrumentu možete da nađete na sledećim linkovima:

http://uap.gov.rs/ipard-ii-u-srbiji/

https://ec.europa.eu/agriculture/enlargement/assistance/ipard_en