Информације Актуелности

Актуелности

Влада Републике Србије усвојила Извештај о попису државне помоћи у Републици Србији

25. новембар 2004. |

Београд, 25. новембар 2004 – Влада Републике Србије усвојила је Извештај о попису државне помоћи у Републици Србији, који садржи каталог обима и врста помоћи за 2003. и 2004. годину. У Извештају су наведени подаци о средствима исплаћеним привредним субјектима из буџета Републике Србије односно буџета локалне власти, као и подаци о оплакшицама или ослобађању од уплата у 2003. године и у 2004. години. Како је наведено, за све врсте државне помоћи у 2003. издвојено је 68.879 милиона динара, односно 54.274 милиона динара у 2004. години.

Акциони план Владе Републике Србије за реализацију приоритета из Европског партнерства

1. новембар 2004. |

Европска унија у јуну 2003. је званично понудила земљама западног Балкана Европско партнерство, каоједан од главних инструмената претприступне стратегије Европске уније према земљама потенцијалним кандидатима за чланство. Непосредно након тога, Канцеларија је, у сарадњи са министарствима Владе Републике Србије, сачинила Акциони план Владе Републике Србије за реализацију приоритета из Европског партнерства, који је Влада усвојила априла 2004. године. У складу са консултацијама које су након тога уследиле са представницима Комисије ЕУ, извршне су измене и допуне овог плана, које је Влада усвојила 5. новембра 2004. Усвајањем документа, Влада Републике Србије поставила је краткорочни и средњорочни распоред активности у процесу стабилизације и придруживања ЕУ.

Интензивирање активности на изради Националне стратегије за придруживање ЕУ

22. октобар 2004. |

У Београду 20. октобра 2004. године је одржана конференција за новинаре поводом израде Националне стратегије за придруживање ЕУ.

Резолуција о придруживању Европској унији

21. октобар 2004. |

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 14. октобра 2004 Резолуцију о придруживању Европској унији. Канцеларија за придруживање Европској унији активно је учествовала, заједно са представницима Европског покрета, у раду скупштинског Одбора за европске интеграције при изради те резолуције. Заједнички рад Владе, Скупштине и представника грађанског друштва у изради овог документа, успешан је модел дијалога свих заинтересованих учесника у процесу европских интеграција и од суштинске је важности за даље постизање друштвеног и политичког консензуса о уласку у Европску унију.

Нови имиџ Србије у Европској унији

26. октобар 2004. |

У Београду ће од 20. до 24. октобра 2004. године боравити група страних новинара, представника најзначајнијих европских медија акредитованих у Бриселу. Посету организује Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Републике Србије у оквиру програма унапређења имиџа Србије у Европској унији, који је покренула Влада.

Студијска посета Канцеларије Мађарској, Чешкој и Словачкој

20. октобар 2004. |

Делегација Канцеларије за придруживање ЕУ и Одбора за европске интеграције Скупштине Републике Србије боравила је у студијској посети Мађарској, Чешкој и Словачкој.

Закључци Савета министара ЕУ-11. октобар 2004.

11. октобар 2004. |

На састанку Савета министара ЕУ, одржаном 11. октобра 2004. године у Луксембургу, у закључцима у вези са процесом придруживања Србије и Црне Горе ЕУ, Савет је поздравио резултате мисије високог представника Солане и комесара Патена у Београду. Савет је изразио подршку моделу `паралелних колосека`, који би подразумевао јединствен Споразум о стабилизацији и придруживању са посебним преговорима са републикама о трговини, економији и вероватно другим важним секторским политикама.

др Душко Лопандић: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

1. октобар 2004. |

Прочитајте ауторски текст др Душка Лопандића: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

Истраживања јавног мњења-септембар 2004.

30. септембар 2004. |

Током септембра 2004. СММРИ је извршио истраживања јавног мњења о ставовима у вези са процесом европских интеграција.

Европска комисија поједностављује финансирање спољне помоћи

29. септембар 2004. |

Европска комисија је 29. септембрa 2004. године одлучила да замени постојеће финансијске инструменте за обезбеђивање спољне помоћи једним једноставнијим, ефикаснијим оквиром. Уместо тренутног широког спектра географских и тематских инструмената, који је временом, према потреби, растао, нови оквир ће се састојати из свега шест инструмената. Четири од ових шест инструмената потпуно су нова: Инструмент за помоћ у претприступању, Инструмент за европско суседство и партнерство, Инструмент за развојну и економску сарадњу и Инструмент за стабилност. Задржана су два стара инструмента, које није било потребно модификовати, а то су Инструмент за хуманитарну помоћ и Инструмент за макрофинансијску помоћ.
Приказано је 1201-1210 од укупно 1219 Актуелности 118119120121122