Информације Актуелности

Актуелности

The appointment of Josе Manuel Barroso

23. јул 2004. |

The appointment of José Manuel Barroso as the new President of the European Commission has been approved by the Members of the European Parliament today in Strasbourg.

Студијска посета Канцеларије Мађарској, Чешкој и Словачкој

20. октобар 2004. |

Делегација Канцеларије за придруживање ЕУ и Одбора за европске интеграције Скупштине Републике Србије боравила је у студијској посети Мађарској, Чешкој и Словачкој.

Закључци Савета министара ЕУ-11. октобар 2004.

11. октобар 2004. |

На састанку Савета министара ЕУ, одржаном 11. октобра 2004. године у Луксембургу, у закључцима у вези са процесом придруживања Србије и Црне Горе ЕУ, Савет је поздравио резултате мисије високог представника Солане и комесара Патена у Београду. Савет је изразио подршку моделу `паралелних колосека`, који би подразумевао јединствен Споразум о стабилизацији и придруживању са посебним преговорима са републикама о трговини, економији и вероватно другим важним секторским политикама.

др Душко Лопандић: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

1. октобар 2004. |

Прочитајте ауторски текст др Душка Лопандића: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

Истраживања јавног мњења-септембар 2004.

30. септембар 2004. |

Током септембра 2004. СММРИ је извршио истраживања јавног мњења о ставовима у вези са процесом европских интеграција.

Европска комисија поједностављује финансирање спољне помоћи

29. септембар 2004. |

Европска комисија је 29. септембрa 2004. године одлучила да замени постојеће финансијске инструменте за обезбеђивање спољне помоћи једним једноставнијим, ефикаснијим оквиром. Уместо тренутног широког спектра географских и тематских инструмената, који је временом, према потреби, растао, нови оквир ће се састојати из свега шест инструмената. Четири од ових шест инструмената потпуно су нова: Инструмент за помоћ у претприступању, Инструмент за европско суседство и партнерство, Инструмент за развојну и економску сарадњу и Инструмент за стабилност. Задржана су два стара инструмента, које није било потребно модификовати, а то су Инструмент за хуманитарну помоћ и Инструмент за макрофинансијску помоћ.

Пројекат Евростар бус

8. септембар 2004. |

У среду, 8. септембра 2004. г, у Београду је свечано представљен пројекат Евростар бус. Пројекат ће реализовати Европски покрет у Србији, у сарадњи са омладинским организацијама Генерација 21 и Млади европски федералисти Београда.

Наименовање Жозеа Мануела Бароса за новог председника Европске комисије

23. јул 2004. |

Наименовање Жозеа Мануела Бароса за новог председника Европске комисије, одобрили су данас посланици Европског парламента у Стразбуру. Од 711 посланика који су тајно гласали, њих 413 гласало је за а 251 против. Била је потребна проста већина да се одобри наименовање.

Интервју Секретара Канцеларије дневном листу ,,Политика"

29. јул 2004. |

До краја септембра Европска комисија очекује од државне заједнице да изађе са јединственим текстом акционог плана за спровођење приоритета из „европског партнерства”, документа који се тиче реформи које у наредним месецима СЦГ треба да спроведе са циљем усвајања европских стандарда и укључења у европске интеграције.

Kонститутивна седница Европског парламента

19. јул 2004. |

Након европских избора одржаних прошлог месеца, од 20. до 23. јула 2004. године, одржаће се конститутивна седница Европског парламента. Овим историјским заседањем председаваће Ђовани Берлингуер (Италија). Након проширења ЕУ у мају ове године, број посланика Европског парламента је повећан са 626 на 732 посланика. Током заседања, посланици ће изабрати новог председника Парламента, чији ће мандат трајати две и по године.
Приказано је 1190-1199 од укупно 1203 Актуелности 116117118119120