Информације Актуелности

Актуелности

The appointment of Josе Manuel Barroso

23. јул 2004. |

The appointment of José Manuel Barroso as the new President of the European Commission has been approved by the Members of the European Parliament today in Strasbourg.

Резолуција о придруживању Европској унији

21. октобар 2004. |

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 14. октобра 2004 Резолуцију о придруживању Европској унији. Канцеларија за придруживање Европској унији активно је учествовала, заједно са представницима Европског покрета, у раду скупштинског Одбора за европске интеграције при изради те резолуције. Заједнички рад Владе, Скупштине и представника грађанског друштва у изради овог документа, успешан је модел дијалога свих заинтересованих учесника у процесу европских интеграција и од суштинске је важности за даље постизање друштвеног и политичког консензуса о уласку у Европску унију.

Студијска посета Канцеларије Мађарској, Чешкој и Словачкој

20. октобар 2004. |

Делегација Канцеларије за придруживање ЕУ и Одбора за европске интеграције Скупштине Републике Србије боравила је у студијској посети Мађарској, Чешкој и Словачкој.

Закључци Савета министара ЕУ-11. октобар 2004.

11. октобар 2004. |

На састанку Савета министара ЕУ, одржаном 11. октобра 2004. године у Луксембургу, у закључцима у вези са процесом придруживања Србије и Црне Горе ЕУ, Савет је поздравио резултате мисије високог представника Солане и комесара Патена у Београду. Савет је изразио подршку моделу `паралелних колосека`, који би подразумевао јединствен Споразум о стабилизацији и придруживању са посебним преговорима са републикама о трговини, економији и вероватно другим важним секторским политикама.

др Душко Лопандић: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

1. октобар 2004. |

Прочитајте ауторски текст др Душка Лопандића: Уговор о Уставу за Европу и његов утицај на област спољних односа Европске уније и на положај СЦГ

Истраживања јавног мњења-септембар 2004.

30. септембар 2004. |

Током септембра 2004. СММРИ је извршио истраживања јавног мњења о ставовима у вези са процесом европских интеграција.

Европска комисија поједностављује финансирање спољне помоћи

29. септембар 2004. |

Европска комисија је 29. септембрa 2004. године одлучила да замени постојеће финансијске инструменте за обезбеђивање спољне помоћи једним једноставнијим, ефикаснијим оквиром. Уместо тренутног широког спектра географских и тематских инструмената, који је временом, према потреби, растао, нови оквир ће се састојати из свега шест инструмената. Четири од ових шест инструмената потпуно су нова: Инструмент за помоћ у претприступању, Инструмент за европско суседство и партнерство, Инструмент за развојну и економску сарадњу и Инструмент за стабилност. Задржана су два стара инструмента, које није било потребно модификовати, а то су Инструмент за хуманитарну помоћ и Инструмент за макрофинансијску помоћ.

Пројекат Евростар бус

8. септембар 2004. |

У среду, 8. септембра 2004. г, у Београду је свечано представљен пројекат Евростар бус. Пројекат ће реализовати Европски покрет у Србији, у сарадњи са омладинским организацијама Генерација 21 и Млади европски федералисти Београда.

Наименовање Жозеа Мануела Бароса за новог председника Европске комисије

23. јул 2004. |

Наименовање Жозеа Мануела Бароса за новог председника Европске комисије, одобрили су данас посланици Европског парламента у Стразбуру. Од 711 посланика који су тајно гласали, њих 413 гласало је за а 251 против. Била је потребна проста већина да се одобри наименовање.

Интервју Секретара Канцеларије дневном листу ,,Политика"

29. јул 2004. |

До краја септембра Европска комисија очекује од државне заједнице да изађе са јединственим текстом акционог плана за спровођење приоритета из „европског партнерства”, документа који се тиче реформи које у наредним месецима СЦГ треба да спроведе са циљем усвајања европских стандарда и укључења у европске интеграције.

Приказано је 1170-1179 од укупно 1184 Актуелности 114115116117118