Архива актуелности

Ј. Јоксимовић: Отварање граница са Мађарском важно за грађане и привреду

25. мaj 2020. | Реске

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да је отварање мађарске границе за грађане Србије, без обавезног карантина, важан догађај који, пре свега, значи људима који из приватних или пословних разлога имају потребу да на дневном нивоу прелазе границу, под истим условима као и пре пандемије.

Ј. Јоксимовић: САД показује снажну подршку нашем европском путу

22. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да потписивање амандмана којим УСАИД и Сједињене Америчке Државе опредељују додатних 20,3 милиона долара бесповратних средстава Србији представљају наставак  сарадње са једним од најзначајнијих развојних партнера Србије – САД, као и снажну америчку подршку нашем европском путу.

Ј. Јоксимовић: Пандемија показала да се морамо окренути одрживом развоју

22. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је пандемија вируса корона показала да морамо да се окренемо одрживом развоју и зеленој економији, додајући да Србија активно на томе ради, али да то није једноставно.

Ј. Јоксимовић: Крајем јуна требало би да неко поглавље буде отворено

22. мaj 2020. | Београд

Извештај ЕП о напретку земаља кандидата који утиче и на отварање преговарачких поглавља одложен је за јесен, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће бити припремљен незваничан извештај који ће дати могућност чланицама ЕУ да анализирају урађено у Србији, те да очекује да ипак крајем јуна неко од поглавља за које смо спремни буде отворено.

Ј. Јоксимовић: Између Србије и САД постоји дијалог о отвореним питањима

22. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да садашња Влада Србије, као ни претходна није била некооперативна и неконструктивна када су у питању два случаја која представљају отворена питања у односима Србије и САД – убиство три америчка држављана и паљење Амбасаде САД у Београду.

Ј. Јоксимовић: ХР настоји да се до краја јуна отворе поглавља са СРБ

20. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да ће, и поред померања Извештаја о напретку за јесен, Европска комисија и Хрватска као председавајућа, наћи начин да државама чланицама представе напредак Србије у реформским областима, како би до краја хрватског председавања Србија отворила бар неко од спремних поглавља.

Ј. Јоксимовић: Словачка за убрзање европских интеграција Србије

19. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим амбасадором Словачке Републике у Београду Федором Росохом са којим је разговарала о даљем јачању добрих билатералних односа, актуелностима на плану европских интеграција Србије, подршци Словачке европском путу Србије и активном залагању за европску перспективу региона Западног Балкана. 

J. Јоксимовић: Србија чека одговор ЕУ о новој методологији

18. мaj 2020. | Београд

Србија није донела одлуку да ли ће придруживање Европској унији (ЕУ) наставити по новој методологији јер од европских партнера још није добила јасан одговор шта она конкретно значи, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Србије, за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Ј. Јоксимовић: Почетак програмирања ИПА III 2021-2027

18. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић упутила је званично обавештење надлежним министарствима и институцијама, чиме је почео процес израде ИПА програма за 2021. и 2022. годину, a који ће бити финансирани из новог инструмента подршке ЕУ за период 2021-2027, Инструмент за претприступну помоћ III (ИПА III).

Подршка ЕУ у хигијенским и прехрамбеним производима за ромске породице

15. мaj 2020. | Београд

Помоћ коју ЕУ континуирано пружа осетљивим друштвеним заједницама, па и у току пандемије корона вируса, наставља се и у наредним данима и након 1.000 пакета са прехрамбеним и хигијенским производима, још 375 пакета биће испоручено ромским породицама у Лебану, Врању, Нишу, Суботици и Ваљеву.

Ј. Јоксимовић: Одлагање извештаја Европске комисије не мора одложити отварање нових поглавља

15. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да одлагање извештаја Европске комисије не мора одложити отварање нових поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

Ј. Јоксимовић: Развојна сарадња са Француском у стратешким областима

12. мaj 2020. | Београд

Развојна сарадња у свим сегментима и стратешким областима са Француском, која је донирала 8,3 милиона евра за идејни пројекат прве фазе београдског метроа са проценом утицаја на животну средину, несумњиво показује да та земља препознаје и Србију као једног од најважнијих кандидата за чланство у ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Не стављамо на кантар ко је, кад и колико помогао

10. мaj 2020. | Београд

Феномен папагајске реторике разних тумача европских интеграција који онда постаје део опште вербалне поштапалице у медијима је иритантно површан и показује или неразумевање, или политички опортунизам оних који би да протуре идеје које се некоме у ЕУ или пак некима у Србији свиђају. Европска перспектива је хоризонт брода политике проширења. Једно без другог не постоји. И они који су хтели да избегну помињање политике проширења ништа нису постигли у смислу умањења европске перспективе, нити су они који су тражили експлицитно помињање проширења или чланства нешто изгубили.

J. Јоксимовић: Да заједно градимо солидарно одговорну и отпорну Европу

9. мaj 2020. | Београд

Девети мај, Дан Европе, у Србији обележавамо током још неодјављене пандемије коју је Ковид-19 изазвао широм планете, истовремено стављајући на тест отпорности, солидарности и могућности заједничког деловања грађана, националних држава и влада, па тако и нас у Србији, све чланице ЕУ, али и ЕУ у целини, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.  

Ј. Јоксимовић: И Србија и ЕУ положиле тест солидарности

8. мaj 2020. | Београд

Србија и Европска унија су показале узајамну солидарност у суочавању са пандемијом корона вируса, а сада заједнички треба да се усмере ка економском опоравку, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић и Хогард: Важан заједнички европски одговор на опоравак после кризе

5. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Данске у Србији Андерсом Кристијаном Хогардом о сутрашњем одржавању и главним темама Самита ЕУ-ЗБ, Загребачкој декларацији чије се усвајање очекује, сарадњи Данске и Србије на плану европских интеграција и активностима двеју држава у борби са пандемијом Ковид-19. 

Јоксимовић и Едштадлер: Самит прилика за јасан сигнал ЗБ

4. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је телефоном са савезним министром Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер о предстојећем видео Самиту лидера ЕУ-ЗБ, билатералној сарадњи двеју држава и подршци Аустрије европским интеграцијама Србије, као и о припремама за ублажавање мера у обе државе након кризе коју је изазвала пандемија Ковид-19.

Ј. Јоксимовић: Значајно што Самит није отказан ни у овим околностима

3. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да је значајно то што Самит ЕУ-Западни Балкан није отказан у овим условима када су све европске земље суочене са, како каже, несагледивим последицама које је изазвала пандемија вируса корона.Јоксимовић је на ТВ Б92 навела да очекује од тог Самита да се појачају позитивне политичке поруке ЕУ према региону, да председник Србије Александар Вучић постави питање наше европске будућности и процеса придруживања и да се постави питање повећања грантова, односно бесповратних средстава.

Ј. Јоксимовић: Србија успешно одговорила на кризу због спроведених реформи

3. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, подсећајући да је криза након Другог светског рата изнедрила ЕУ, каже да сматра да ће криза изазвана пандемијом вируса корона трансформисати Унију, а верује и оснажити.

Ј. Јоксимовић: Темељна демократска права нису угрожена

3. мaj 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је ванредно стање уведено у складу са Уставом истичући да је у Србији парламент распуштен 4. марта када су расписани избори у редовним околностима, а не зато да не би могао да се састане да донесе одлуку о ванредном стању.Јоксимовић је казала то за ТВ Б92 одговарајући на питање да ли то што се парламент није састајао може да буде један од аргумената европарламентарцима да се у Србији не поштују демократска права.