Нови сајт Европске комисије за грађане и пословну заједницу

08. март 2005. |

БРИСЕЛ, 7. марта 2005 - Европска комисија је покренула нови сајт под називом «Your Europe» (Ваша Европа) на којем ће грађани и пословни људи моћ да добију основне податке о условима пословања у државама-чланицама Европске уније, њиховим пореским системима, изворима финансирања.

Европски комесар задужен за предузетништво Гинтер Ферхојген (Guenter Verheugen) изјавио је да ће нови сајт олакшати везе са предузећима и смањити административне тешкоће.

Сајт нуди списак права грађана у оквиру европског правосуђа, укључујући слободу кретања и право на посао у било којој држави-чланици Европске уније (ЕУ). Путем сајта, могуће је поднети жалбу против појединих влада ЕУ због непоштовање прописа.

За пословне људе сајт нуди податке о пореској стопи у земљама ЕУ, као и процедуру за оснивање фирме, као и податке о социјалном осигурању за запослене.

Европска комисија је покренула сајт како би се олакашале административне процедуре за пословне људе који желе да региструју своју фирму у ЕУ. Недавно истраживање Евробарометра показало је како су бирократска оптерећења и компликовани поступци друга најчешћа препрека покретању посла у Унији, посебно онима који нису прецизно упознати с прописима и административним поступцима који се примењују у различитим државама ЕУ.

Сајт је доступан на језицима који се користе у ЕУ.

Више о томе:

Европска комисија: «YourEurope»

Европска комисија RAPID:

- Making life easier for business: Commission launches “Your Europe” internet portal;

- “Your Europe” Portal: First step to EU wide E-government