Делегација Словачке у посети Канцеларији за придруживање ЕУ

16. фебруар 2005. |

Београд, 16. фебруар 2005 - Секретар Канцеларије за придруживањeЕУ Радмила Миливојевић разговарала је са делегацијом Одбора за европске послове Националног савета Словачке, коју је предводио Павол Кубовиц, уједно и члан Европског парламента. Радмила Миливојевић упознала је госте из Словачке са активностима Канцеларије, истичући приоритете у раду, модел унутрашње организације и поделе послова, а истакла је и значај који Влада Републике Србије и Канцеларија придају сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, на пословима европских интеграција.

Павол Кубовиц, указујући на пример Словачке, нарочито је нагласио неопходност чвршће политичке потпоре парламента процесу европских интеграција. Неподељена подршка коју су ови послови уживали у Републици Словачкој довела је до убрзавања процеса евроских интеграција, а словачки парламент је остао упамћен као парламент који је у периоду од 1998. до 2002. године усвојио највећи број закона у поступку усклађивања са прописима ЕУ.

Саговорници Канцеларије за придруживање ЕУ, изразили су неподељено уверење да ће Студија изодљивости имати позитиван предзнак за отпочињање преговора о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању. Уверење је гостију из Словачке да и у Европском парламенту постоји политичка воља да се Србији што пре пошаље позитиван сигнал.

Словачка парламентарна делегација изнела је процену да Србија има капацитета за убразано приступање ЕУ, али и да је ЕУ у овом тренутку усредсређена на економско и политичко амортизовање великог проширења ЕУ, као и дешавања које проистичу из политичких промена у Украјини и планом да Турска отпочне преговоре о приступању ЕУ. Управо зато је и неопходно да Србија има реалну процену у ком року је способна да оконча овај процес, да га реализује без, уз интензивну дипломатску активност код чланица ЕУ .