Прибе: Остварен значајан напредак у реформа

31. јaнуар 2005. |

Београд, 28. јануар 2005 - Директор Дирекције ЕУ за западни Балкан Рајнхард Прибе изјавио је после дводневних разговора са званичницима СЦГ и Србије да је Србија и Црна Гора остварила значајан напредак у реформама с циљем интеграције у Европску унију и изразио уверење да ће преостала отворена питања моћи ускоро да буду решена. Прибе је предводио делегацију Европске уније на шестом састанку Унапређеног сталног дијалога представника ЕУ и СЦГ одржаном у Београду 27. и 28. јануара.

Прибе је на конференцији за новинаре рекао да постоје технички услови за завршетак Студије изводљивости за СЦГ до краја марта, али је додао да не може ништа конкретно да каже о исходу студије, пошто о томе одлучује, на предлог Европске комисије, савет шефова дипломатија ЕУ и државе чланице.

Прибе је подсетио да је сарадња с Хашким трибуналом и даље велики камен спотицања на путу СЦГ у ЕУ, поздравивши одлуку генерала Владимира Лазаревића да се добровољно преда Трибуналу као први корак ка унапређењу те сарадње.

ЕУ, такође, очекује да државна заједница буде функционална, што подразумева и проналажење решења за питање избора за Скупштину СЦГ, на чијем решавању, како је навео Прибе, ради високи представник ЕУ Хавијер Солана са представницима СЦГ и република чланица.

Брисел сматра и да републике чланице треба што пре да донесу уставе и очекује од СЦГ да испуњава међународне обавезе у поштовању права мањина и људских права и да унапреди административне капацитете, пре свега правосуђе, као и борбу против организованог криминала.

Поптредседник Владе Србије Мирољуб Лабус је рекао да су у дводневним разговорима са европским стручњацима разјашњене дилеме и технички детаљи у процесу придруживања, укључујући и детаље двоструког колосека.

Он је нагласио да у процесу придруживања ЕУ нема више институционалних препрека, већ политичких, наводећи да је то пре свега сарадња с Хашким трибуналом, која се, како је истакао, мора наставити и након одлуке о предаји генерала Лазаревића.

Разговорима у оквиру шестог састанка Унапређеног сталног дијалога ЕУ и СЦГ нису присуствовали представници Црне Горе који нису могли да додју у Београд због лоших временских прилика. Покушај да се обезбеди њихово учешће видео везом није успео, па ће европски званичници одвојено са црногорским представницима разговарати о питањима у вези са Црном Гором.

Разговори у Београду најављени су као последњи такав састанак званичника ЕУ, СЦГ и република чланица пред доношење одлуке о Студији изводљивости.