Kонститутивна седница Европског парламента

19. јул 2004. |

Након европских избора одржаних прошлог месеца, од 20. до 23. јула 2004. године, одржаће се конститутивна седница Европског парламента. Овим историјским заседањем председаваће Ђовани Берлингуер (Италија). Након проширења ЕУ у мају ове године, број посланика Европског парламента је повећан са 626 на 732 посланика. Током заседања, посланици ће изабрати новог председника Парламента, чији ће мандат трајати две и по године. За сада су објављена имена следећих кандидата: Жoсеп Борел (Шпанија) из парламентарне групе Европске социјалистичке партије, Бронислав Геремек (Пољска) из новооснованог Савеза либерала и демократа за Европу и Франсис Вурц (Француска) из Конфедерације европске уједињене левице и Нордијске зелене левице. Такође, биће изабрано и четрнаест потпредседника Парламента. Председник и потпредседници се бирају тајним гласањем. Кандидатуре могу поднети само политичке групе или најмање 37 посланика. Сваки кандидат ће, пре почетка гласања, добити пет минута за обраћање Парламенту. Ако ни један кандидат не добије апсолутну већину гласова после три круга гласања, четрвти ће бити ограничен на два кандидата који су добили највећи број гласова у трећем кругу. У случају да кандидати добију подједнак број гласова, старији кандидат се проглашава изабраним.

У среду, 21. јула 2004. године, у Европском парламенту ће се одржати дебата о председавању Ирске и последњем заседању Европског савета од 17. и 18. јуна на коме је договорен нацрт Устава. Дебату ће водити ирски премијер, Берти Ахерн. Истог дана, премијер Холандије, Јан Петер Балкененде, представиће приоритете холандског председавања ЕУ у наредних шест месеци.

У среду, 21. јула 2004. године, кандидат за председника Европске комисије, Хозе Мануел Дурао Баросо представиће план приоритета будућег сазива Европске комијије пред посланицима у Европском парламенту. У четвртак, 22. јула 2004. године, посланици ће се тајним гласањем изјаснити о његовој кандидатури за председника Комисије.

Више информација можете наћи на: http://www.europa.eu.int/news/index_en.htm