Ј. Јоксимовић: ДФЦ ће допринети укупној развојној сарадњи

22. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић:  ДФЦ ће допринети укупној развојној сарадњи

Министар за европске интеграције и координацију развојне помоћи Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је успостављањем канцеларије Међународне корпорације за развојно финансирање у Београду учињен важан корак на подизању укупне развојне сарадње са САД на виши ниво.

Она је додала да ће то утицати на обим и врсту пројеката, модалитете сарадње и области у којима ће помоћ бити реализована у наредном периоду, а да ће то свакако допринети и даљем развоју свеукупних односа између САД и Србије. 

Јоксимовић је данас присуствовала пленарном састанку председника Србије Александра Вучића и председника Владе Ане Брнабић са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

„Данашњи састанак била је одлична прилика да се са представницима Корпорације разговара о приоритетним пројектима који могу бити реализовани уз финансијска средства и инвестиције из Сједињених Америчких Држава (САД) и проширењу развојне сарадње која се последње две деценије успешно реализује у сарадњи са Агенцијом САД за међународни развој – УСАИД“, рекла је она.

САД су посредством Агенције за међународни развој - УСАИД до сада обезбедиле веома значајну помоћ за мала и средња предузећа и развој предузетништва, унапређење конкурентности пољопривредних произвођача, ефикаснији рад јавне управе и унапређење пословног амбијента, реформе у области правосуђа и борбе против корупције, додала је Јоксимовић, а наводи се у саопштењу.

„Посебно је важно да у будућности на јасан и ефективан начин координирамо сва доступна финансијска развојна средства, од ЕУ фондова до билатералних развојних програма да бисмо велике регионално важне пројекте на најбољи и најбржи начин реализовали, као и додатно подстакли приватни сектор, у интересу напретка и подизања квалитета живота свих грађана Србије и региона“, оценила је министар.

Извор: Танјуг