Ј. Јоксимовић: Минхенска конференција важна за креирање праваца међународне политике

14. фебруар 2020. | Минхен

Ј. Јоксимовић: Минхенска конференција важна за креирање праваца међународне политике

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је 56. Минхенска безбедносна конференција један од најважнијих догађаја године у међународном смислу и додала да учешће делегације Србије, коју осим Јоксимовић, чине и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, показује да је наша земља перципирана у свету као важан фактор регионалне стабилности, али и као земља која може да допринесе заједничкој безбедности на мултилатералном плану.

Јоксимовић је, пре почетка конференције, новинарима у Минхену казала да је конференција важна за креирање светске, међународне политике, а да се тиче и нас и нашег региона.

Како је навела, ове године позвана је да учествује, а поново је позван председник Вучић, док ће сутра билатералне састанке имати и премијерка Брнабић.„Ми смо можда једна од најбројнијих делегација из региона што несумњиво јасно показује да је Србија перципирана и да нас посматрају и као земљу која је важна и као фактор регионалне стабилности и као земљу која предњачи у процесу евроинтеграција и као земљу која и на мултилатералном плану има капацитете да на неки начин допринесе заједничкој безбедности“, казала је Јоксимовић.

Према речима Јоксимовић, делегација Србије на бројним састанцима на прави начин представиће Србију, интересе наше земље, али показаће и да је Србија спремна да са свима другима седне за сто и разговара о најтежим питањима.„Показујемо да смо спремни да у духу најбољих европских вредности, дијалога, покушавамо да пронађемо решење за било које питање, а бројни су изазови и то не само пред регионом, већ и пред Европом, али и светом“, казала је Јоксимовић.

Истиче да је управо зато значајно овакво присуство делегације Србије и на овако високом нивоу.„Таква заинтересованост за ставове Србије по бројним питањима довољно говори колико смо оснажили нашу међународну позицију, колико одговорну политику водимо, која на крају има за циљ мир, стабилност и просперитет наших грађана и свих других у региону“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг