Пријем поводом Дана државности Србије

12. фебруар 2020. | Берлин

Пријем поводом Дана државности Србије

Поводом Дана државности и Дана Војске Србије, који се обележавају 15. фебруара, Амбасада Србије у Берлину организовала је данас свечани пријем којем су присуствовали представници дипломатског кора и политичког, културног и пословног живота Берлина, а почасни гост била је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Више од 300 званица окупило се на пријему у хотелу Бристол, чији је домаћин била амбасадорка Србије Снежана Јанковић, а свечаност је почела интонирањем химни Србије и Немачке.

Честитајући предстојећи празник нашим држављанима у Немачкој, Јоксимовић је истакла да јој је част и привилегија да присуствује пријему којим се после дуго времена у Берлину обједињено обележава Дан државности и Дан војске Србије.

Министар је казала да се током радне посете Берлину сусрела са колегама из немачког министарства спољних послова и бројним посланицама Бундестага на, како је рекла, основама на којима Србија дуги низ година гради своја партнерства и своју европску будућност.

Према њеним речима, Србија је у последњих неколико година показала да је земља која баштини најбоље европске тековине и најбоље европске вредности и која је за кратко време показала да има капацитет да се обнови и напредује онако како, приметила је, нису успеле многе државе у Европи.

„Мислим да је то вредност коју сутра као чланица ЕУ можемо да пружимо целој Европи и ЕУ, али пре свега нашим грађанима. Такође, онима који су отишли из Србије у потрази за бољим животом можемо да дамо наду, уверење и сигуран оквир да можда размисле о повратку, а новим генерацијама да остану у Србији и дају пуни допринос развоју своје земље“, казала је министар.

Оценила је да су Србија и Немачка, после година турбулентних и не увек до краја добрих политичких односа, успеле да успоставе поверење и зрело партнерство и заједнички интерес који, сматра Јоксимовић, може да допринесе да Србија има своју извеснију будућност.

Поручила је да је пуноправно чланство у ЕУ спољнополитички и стратешки интерес Србије и њене владе и нагласила да Србија наставља одговорну политику и спровођење економских реформи.

„То ће донети оно што већ јесте резултат у Србији - смањење јавног дуга, веће просечне плате, бољи инвестициони амбијент, мања стопа незапослености. Верујем да ће то дати додатни подстрек свим нашим људима у свету, али и грађанима Србије, да идемо у правцу партнерстава, европског пута и боље будућности“, поручила је Јоксимовић.

Амбасадорка Србије у Берлину Снежана Јанковић захвалила је свима који су, како је навела, допринели да се ојача сарадња Србије и Немачке и изразила наду да ће две земље додатно обогатити зрело пријатељство и партнерство између наших земаља.

Јанковић је рекла да је српска Амбасада у Берлину, после седам година, свечаним пријемом обележила два значајна национална празника.

„Ово је за нас велики дан. Окупили смо велики број званица, међу којима има посланика Бундестага, представника Министарства спољних послова Немачке и других немачких институција, као и велики број привредника, културних и академских посленика, слависта…“, рекла је Јанковић.

Пријем је, додала је, окупио и представнике наше дијаспоре, не само из Берлина, већ и из Франкфурта, Хановера, Хамбурга и других градова што, према њеним речима, говори колико је нашим људима драго што смо уприличили овакав пријем.

Амбасадорка је захвалила министру Јадранки Јоксимовић на указаној части да присуствује пријему на крају дводневне радне посете Берлину.

„То је била прилика за наше држављане, али и за стране званице, да чују поруке са њених састанака и то како Србија доживљава улогу дијаспоре у развоју српско-немачких односа“, навела је Јанковић.

Амбасадорка је казала да, према званичним подацима, у Немачкој живи 230.000 Срба, али се процењује да их има дупло више јер у статистику не улазе грађани са двојним држављанством.

Додала је да, према незваничним подацима, у Немачкој живи између 500 и 700 људи српског порекла.

Извор: Танјуг