J. Јоксимовић: Нема пречица у новој методологији, али ми их нисмо ни тражили

06. фебруар 2020. | Београд

J. Јоксимовић: Нема пречица у новој методологији, али ми их нисмо ни тражили

У Бриселу је званично представљена нова методологија процеса приступања Европској унији, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да постоји једна отворена понуда за коју тек треба видети како ће бити дефинисана, јер, како каже, овај предлог методологије тек иде на усаглашавање међу државама чланицама.

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да предстоји период договора међу државама чланицама да ли ће предлог бити у потпуности прихваћен или ће бити измена.
„Предлог постоји, али он мора да прође одобрење држава чланица. Према томе, предлог Србији јесте да ми не морамо и нисмо обухваћени овом методологијом осим уколико својевољно, добровољно и у односу на сопствену процену корисности појединих елемената одлучимо да њој приступимо", истакла је Јоксимовић.

Навела је да је Србији и Црној Гори речено да није у реду мењати у потпуности правила игре док игра траје, односно док траје процес преговора.

Нагласила је да она има опрезан став и да је за њу методологија онаква каква је понуђена.
„Не можете сада да узимате оно што вам се свиђа и да одбацујете оно што вам се не свиђа, јер и то је сигнал који неко тумачи“, тврди Јоксимовић.

Навела је да ће пажљиво анализирати све у односу на недостајући елемент овог предлога –напредни економски план који ће нови комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји представити пре самита у Загребу.

Указала је да је суспензивни део, део који говори о систему награде и казне, прилично разрађен, али да други део који се односи на финансијске подстицаје, тј. напредни економски план за Западни Балкан још није представљен.
„Када будемо имали и њега на столу онда мислим да можемо на један озбиљан начин да приступимо анализи“, рекла је Јоксимовић.

„Преговарамо по методологији која је слична новој“

Нагласила је да ово није методологија која нуди никакве пречице, као и да је врло опрезна.
„Нема пречица, али ми их нисмо ни тражили“, каже министар.

„Људи заборављају да ми једини преговарамо по толико стриктној и ригидној методологији која је у неким деловима скоро потпуно једнака овој“, рекла је Јоксимовић.

Овај предлог, како каже, формализује ствари које се дешавају у пракси, а које нису називане правим именом. Између осталог, како је објаснила, једна држава чланица могла би да покрене питање назадовања одређеног кандидата или суспензије.
„То се до сада није у нашој методологији тако називало. У пракси се то дешавало, али су земље чланице морале заједнички да одлуче о томе“, рекла је Јоксимовић.

Указала је да се све „врти“ око фундаменталних поглавља владавине права – поглавља 23 и 24.
„Ми и сада преговарамо по потпуно истој методологији, дакле ми смо једина земља која је морала да отвори међу првима поглавља 23 и 24, ми не можемо да отворимо нова поглавља уколико нема напретка у извештају о напретку у поглављима 23 и 24 – владавина права, реформа правосуђа, борба против корупције, организованог криминала, медијске слободе“, објаснила је Јоксимовић.

„Није Србија разлог промене методологије“

Додала је да имамо и оно што се у овој методологији уводи као нека мапа пута, а то је акциони план.
„Дакле само су другачији називи, а Србија већ има читав сет инструмената по којим преговарамо, а који су сада унети у ову нову методологију“, рекла је Јоксимовић.

Каже и да је нова методологија направљена првенствено због Северне Македоније и Албаније, као земаља које нису добиле „зелено светло“ прошле године за почетак преговора.
„Сада се на неки начин ломе копља у ЕУ како ће се дефинисати будућност политике проширења. Дакле, методологија је само технички инструмент којим се политички шаље сигнал да ли је проширење то које ће бити убрзано, успорено и да ли Европска унија види проширење као политику која ће оснажити ЕУ“, рекла је министар.

Истакла је да Србија није разлог промене методологије.
„Све што смо радили до сада показали смо да имамо прворазредне капацитете да по тешкој методологији преговарамо, према томе ми не бежимо и идемо понекад и у сусрет проблемима“, закључила је Јоксимовић и додала да имамо капацитете и за реформу и за интеграцију, што немају сви.

Извор: РТС