Ј. Јоксимовић и Маклауд: Фокус на јачању билатералних односа УК и Србије

28. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Маклауд: Фокус на јачању билатералних односа УК и Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Велике Британије Шан Маклауд разговарали су о активностима Србије у наставку европских интеграција, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Министар је указала на важност подршке коју Велика Британија, иако за неколико дана званично излази из чланства ЕУ, пружа европским интеграцијама Србије. Нагласила је да је у нашој земљи посвећеност том процесу континуирана и да је последње истраживање показало да чланство у ЕУ подржава 54 процента грађана, а реформе 73 процента.

Јоксимовић је обавестила амбасадора Маклауд да се у Србији са великим интересовањем прате дебате о новој методологији и будућности ЕУ. Пре свега због чињенице да процес преговора укључује сусрет две политичке воље – ЕУ и земаља које желе да јој се прикључе. Подсетила је на чињеницу да је Србија једина држава на коју је, пре неколико година, примењена нова методологија ЕУ, а која је значила да поглавља 23 и 24 о владавини права морају бити отворена међу првима, као и да имају суспензивни карактер, што значи да се - уколико нема напретка у њима, не отварају ни друга поглавља. Такође, министар је подсетила да је Србија једина држава која је током преговора о чланству била у обавези да у оквиру поглавља 23 сачини посебан Акциони план о правима националних мањина, што није био случај ни са државама које су скоро постале чланице ЕУ, као ни са онима које данас преговарају.

Министар Јоксимовић указала је и на важност Зеленог договора за целу Европу, а који је недавно представила председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Оценила је да Зелени договор за Европу није одржив без Зеленог договора за такозвани Западни Балкан .

Амбасадор Шан Маклауд рекла је да се изласком Велике Британије из ЕУ, неће променити британска подршка процесу евроинтеграција Србије и реформама које се спроводе. Она је посебно истакла опредељење Србије да реформе у владавини права и економији наставе као кључне процесе за укупне реформе и напредак друштва, али и европски пут. 

Амбасадор Маклауд се сагласила да је Зелени договор за Европу и Западни Балкан од изузетног интереса и за Велику Британију, која показује велико интересовање за то. Нагласила је и да постоји отвореност и заинтересованост те државе за додатно унапређење економске сарадње, као и у области екологије, и да то може да буде снажан импулс додатном јачању билатералних односа.

Саговорнице су оцениле да су билатерални односи две државе добри и да постоји обострано опредељење да се интензивирају.

Извор: Танјуг