Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови доприносе обнови културног и верског наслеђа у Србији

24. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови доприносе обнови културног и верског наслеђа у Србији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је обишла Фрањевачки самостан у Баћу који је обновљен бесповратним средствима ЕУ у присуству шефа делегације ЕУ Сема Фабриција и амбасадора држава чланица ЕУ.

На питање Танјуга да прокоментарише значај обнове верских и културних добара у Србији, Јоксимовић је нагласила да Србија и Влада показују да на једнако активан начин вреднују права и сакралне објекте свих грађана наше земље и да је то вредност којом се поносимо, као и да би било добро да и други у региону почну да негују такав однос.

Србија настоји да пружи свој допринос заштити и унапређењу заједничког европског наслеђа и да се придружи земљама Европске уније у мисији промовисања богатства верске и културне баштине, али и да уједно указе на значај коришћења фондова ЕУ. Добар пример за то представља управо очување и обнова Фрањевачког самостана као културног споменика од изузетног значаја, будући да он припада групи најзначајнијих културних добара у Републици Србији и представља културно добро са најдужим континуитетом коришћења у првобитној сакралној намени на територији Аутономне покрајине Војводине.

Овим и сличним пројектима, Србија показује поштовање, како према интеркултурном, тако и према међуверском дијалогу, као и вишеструки значај бројних обновљених споменика културе за очување традиције, али и за допринос образовању, културној мапи и туристичкој понуди Србије.

Извор: Танјуг