Амбасадори држава чланица ЕУ на састанку са министром Јоксимовић у Бачу

24. јaнуар 2020. | Београд

Амбасадори држава чланица ЕУ на састанку са министром Јоксимовић у Бачу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Делегације Европске уније Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ у Бачу. Министар и амбасадори имали су позитивну и конструктивну дискусију у вези са текућим питањима у процесу преговора о приступању Србије ЕУ, као и о приоритетима Европске уније и Србије у 2020. години и перспективи напретка Србије на европском путу.

Јоксимовић је том приликом истакла да Србија, као једна од предводница у процесу европских интеграција у региону, значајно доприноси очувању кредибилитета и афирмацији политике проширења, као и компетитивности Европске уније.

Пре одржаног састанка, министар и амбасадори обишли су Фрањевачки самостан у Бачу, који датира из 12. века, а који је званично поново отворен прошлог лета, након завршетка радова на реконструкцији, и данас представља изузетан пример српског културног наслеђа. Заједно са бачком тврђавом и манастиром Бођани, завршен је музејски комплекс, а све уз подршку из фондова ЕУ. Оба ова споменика културе реконструисана су кроз финансирање од стране ЕУ у износу од готово 4 милиона евра.

Европска унија је од 2014. године обезбедила око 1.5 милијарди евра бесповратне помоћи нашој земљи за подршку реформама у области правосуђа, јавне управе, образовања, запошљавања, саобраћаја, енергетике, пољопривреде, заштите животне средине и културе. Ова подршка доприноси свеукупном економском и социјалном развоју и напретку неразвијених делова Србије.

Извор: Танјуг